По-високи екотакси за стари автобуси и камиони предвижда нова подзаконова

...
По-високи екотакси за стари автобуси и камиони предвижда нова подзаконова
Коментари Харесай

Превозвачите се заканиха да съдят МОСВ заради по-високите екотакси

По-високи екотакси за остарели рейсове и камиони планува нова подзаконова уредба на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Стойностите са 938 лева за нов камион или рейс, и 2325 лева екотакса за транспортни средства над 10 години. Промяната провокира недоволството на превозвачите, които не са съгласни с таксата и упорстват за разговор с ведомството.

Експертът от отрасловото министерство Антон Пейчев изясни в ефира на Българска национална телевизия, че главната презумция за въвеждането на таксата е обвързвана със събирането и преработването на остарели транспортни средства . Таксата е продуктова и покрива разноските за основаване на нови системи и неутрализиране на рисковите съставни елементи в транспортните средства.

Тази такса ще заплащат единствено задължените лица, които ще пускат на пазара тези коли. Режимът за построяването на тези системи е въведен със закона за събиране на боклуци, добави специалистът.

Бизнесът и автобусните превозвачи обаче са изрично срещу новата екотакса . Магдалена Милтенова от Националното съдружие на автобусните превозвачи разяснява, че те заплащат продуктовата такса още при закупуването, а не при самото преработване на транспортните средства. Тук приказваме не за събиране на средства при преработване, а при вкарване на транспортно средство за употреба в страната. В момента безусловно непозволено от нас се събират средства, съобщи Милтенова.

Тя добави, че в случай че превозвачите не реализиран единодушие с държавното управление, ще заведат дело в съда и ще желаят анулация на тази такса.

В отговор представителят на министерството съобщи, че таксата се заплаща при самото стартиране на пазара на съответния артикул, който при някакъв идващ предстоящ интервал ще се трансформира в боклук, само че специалистите не могат да знаят по кое време тъкмо ще се случи това.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР