По-висок от първоначално очаквания ръст на икономиката през тази година,

...
Коментари Харесай

БНБ повиши прогнозата си за икономиката и инфлацията през тази година

По-висок от в началото упования растеж на стопанската система през тази година, само че и ускорение на инфлацията. Това се чете в обновената пригноза на Българска народна банка, оповестена в петък. Темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт се чака да се форсира до 4.1% през 2021 година (увеличение с 0.3 прочие пункта) и 4.6% през 2022 година поради по-добро от предстоящото показване на стопанската система през първата половина от годината. Това е в унисон с, която преди месец също усъвършенства прогнозата си както за Европейски Съюз, по този начин и в частност за България. Въпреки това Българска народна банка чака Брутният вътрешен продукт на страната да се възвърне до предкризисните си равнища чак през 2022 година, до момента в който някои разбори (като да вземем за пример този на Уникредит Булбанк) залагат това да се случи още в края на тази година.

Централната банка ревизира нагоре и настройките си за инфлацията в страната през тази година - от 3% в отчета от март на 3.5% в този момент.

Новата прогноза на Българска народна банка се основава на допускането, че темпът на имунизация ще се форсира и през есента няма да се постанова ново стягане на рестриктивните мерки. Този оптимизъм обаче не се споделя от други институции като Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, които предвиждат нова вълна на ковид до края на годината и възнамеряват политиките си по отношение на тези упования.
Двигателите на растежа - експорт и ползване
Според прогнозата на Българска народна банка растежът на Брутният вътрешен продукт ще се дължи на растеж на вътрешното ползване и износа. През 2021 година ползване на семействата се чака да нарасне с 3.6%, а държавното - с 5.6%. Централната банка чака както износът, по този начин и вносът да нарастват, само че приносът на чистия експрот към растежа на Брутният вътрешен продукт да мине в позитивна територия. Инвестициитете обаче ще се възвръщат по-бавно като упованията за тази година са те да набъбнат с 1%.

Ускорението на растежа през 2022 година още веднъж ще се дължи на по-голямо повишаване на вътрешното търсене и чистия експорт, само че и на повече вложения. Като значителен подтик на икономическия напредък, в частност на вложенията през 2022 година, Българска народна банка показва предстоящите средства от Плана за възобновяване и резистентност в размер на 12.6 милиарда лева, които България би трябвало да получи от Европейски Съюз. За сметка на това мотор при потреблението ще е частния бранш като Българска народна банка залага през идната година последователно да стартират да отадат множеството от икономическите антикризисни ограничения като това ще докара и до спад на държавното ползване от 0.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР