По украински данни от началото на руската агресия над 12

...
По украински данни от началото на руската агресия над 12
Коментари Харесай

Разказ на украинка, успяла да прегърне дъщеря си след месеци раздяла


По украински данни от началото на съветската експанзия над 12 000 деца са били отвлечени в Русия и откъснати от фамилиите си. Често са нужни месеци, с цел да могат родителите да открият изчезналите си деца.

Връщането им е сложна задача. Кореспондентът на Дойче веле Емануела Шазе се срещна с майка, която е съумяла да върне щерка си в прегръдките си след месеци разлъка.

Заедно… най-сетне. Оксана … и щерка ѝ Йева. За финален път са се прегръщали преди повече от година. Оксана е боен доктор в украинската войска. Брат ѝ обаче е сепаратист. Докато тя е на фронта, той води фамилията и дъщерята на Оксана в Русия, предава Нова тв. 
 
За да разберем по какъв начин се е случило това, отиваме в Полтава, където Оксана се мести да живее, откакто домът ѝ в Източна Украйна е погубен от съветския обстрел.  
 
Тя избира щерка ѝ да не участва на изявлението. Оксана още се възвръща от контузии на главата, които е получила през септември на фронта в Бахмут.
 
Оксана е вдовица. Отивайки на фронта, оставя щерка си Йева с родителите си. Там, където мисли, че ще е в сигурност.  

 
“Когато ме раниха всичките ми персонални движимости бяха унищожени. Не можех да се свържа със фамилията си незабавно. Когато най-накрая се обадих на майка си, разбрах, че брат ми е отвел детето ми в Русия ”, споделя Оксана Лебеденко.
 
В продължение на четири месеца тя се бори да си я върне.
 
“Веднага подадох недоволство. Знаех, че би трябвало да разреша казуса по формален път, в случай че желая още веднъж да видя щерка си. Аз съм в армията - нямаше никакъв късмет да ме позволен да вляза в Русия. А брат ми отхвърляше да върне щерка ми назад ”, спомня си тя.
 
Срещаме се с комисаря по човешките права към украинското държавно управление, който работи по случаите на отвличания и депортации.  
 
“Това е част от съветската система на военни закононарушения и геноцид против украинския народ. Украинските деца са принудително депортирани и руснаците се пробват да ги разселят из страната оптимално бързо ”, съобщи Дмитро Любинец, омбудсман на Украйна.
 
Често фамилиите търсят децата си в продължение на месеци. Доброволците от неправителствената организация “Спасете Украйна ” им оказват помощ в този комплициран развой.  

“Започнахме да организираме пътувания до Русия, откакто с нас се свързаха майки, чиито деца са били отвлечени. Събрахме нужните документи, покрихме разноските за паспорти и превод. Организирахме и самото пътешестване - през европейски страни, Беларус. А на връщане - с децата ”, уточни Мирослава Карченко, Неправителствени организации “Спасете Украйна ”.  
 
Докато Йева е в Русия, Оксана се бори за шанса да приказва с нея.  
 
“В последна сметка брат ми ми даде новия ѝ телефон и стартира да ѝ разрешава да поддържа връзка с мен, както и да има достъп до интернет, където да си приказваме понякога. Там е ходела на учебно заведение, държали са се добре с нея. Но непрекъснато ми споделяше - мамо, желая да се прибера ”, споделя Оксана.

Тя към този момент не приказва с брат си. Надява се да се върне на фронта, само че към този момент двете с Йева си наваксват изгубеното време. 

“Заедно сме по през целия ден, изключително в този момент, когато бяха празници. Говорим си доста. Много! ”, откровена е Оксана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР