По три ленти за движение между Младост и магистрала Тракия

...
По три ленти за движение между Младост и магистрала Тракия
Коментари Харесай

ГБС ще получи над 140 млн. лв. за околовръстното от "Младост" до "Тракия"

По три ленти за придвижване сред " Младост " и автомагистрала " Тракия " ще има най-рано през 2023 година.

© Георги Кожухаров Повече от два месеца откакто " ГБС - Инфраструктурно строителство " подписа контракт за довършването на Южната дъга на околовръстния път на София, държавното управление реши да обезпечи финансирането на плана. По бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за тази година са отпуснати близо 14 млн. лева, с които ще може да стартира проектирането на 6-километровото трасе от " Младост " до връзката с автомагистрала " Тракия ". Самото строителство обаче ще се забави, защото занапред предстоят археологически изследвания на обекта.

По принцип договорът на ГБС е за сумата от 142.7 млн. лева с Данък добавена стойност при период на осъществяване 910 дни. Според публикуваната от държавната пресслужба информация обаче " в продължение на четири години ще са нужни общо до 144 598 366 лв. " за този сектор на околовръстното. Разминаването идва от това, че в общите разноски и периоди се включват и такива за археологически изследвания и контрол. Което значи, че най-рано трасето ще бъде приключено през 2023 година.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решението на кабинета идва в навечерието на локалните избори и с изключение на друго е и жест към кмета на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). В понеделник тя разгласи, че ще се бори за четвърти мандат, а главният й конкурент Мая Манолова също разгласи кандатурата си няколко часа по-късно. Фандъкова тогава даже подчертава какъв брой значим е този план за града, а след решението на държавното управление през днешния ден написа във Facebook страницата си, че " завършването на Софийския околовръстен път е стратегически приоритет за София, по който работата наложително би трябвало да продължи ".

Какво ще се строи

Новият сектор от околовръстното ще бъде с по 3 ленти за придвижване в посока плюс две местни, междинна разграничителна линия, разграничителни линии сред локалите и директното трасе, както и тротоари. Ще има четири пътни възли - " Стар Лозенски път ", " Патриарх Герман ", " Самоковско шосе " и " Младост " (при ул. " 406 " ).

Ще бъдат построени три пешеходни надлеза и мостови уреди на реките Искър и Кална. Предвидена е и реорганизация на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на електрически уреди, телекомуникации и други

Парите - колкото толкоз

На пръв взор цената от 142.7 млн. лева наподобява висока за сектора от малко над 6 км път, което прави по към 23 млн. лева на км. За съпоставяне при Западната дъга километър жестоко струваше 16 млн. лв..

Според източници на " Капитал " от строителния отрасъл обаче множеството разноски наподобяват оправдани. От една страна те са избрани на база прелиминарен план - тук няма механически план (ГБС би трябвало да го изготвят), няма съответни количества, надлежно няма и ясна стойност на дейностите. От друга - множеството пътни възли, пресечения терен и нуждата от съпътстваща инфраструктура доста усложняват плана.

Надзорът и археологията липсват

Самото създаване на пътя ще може да стартира чак като бъде определена надзорна компания и се извършат наложителните археологически изследвания. Обществената поръчка за последното бе оповестена на 13 август, а предложения ще се събират до 19 септември. Най-рано археолози могат да бъдат наети през ноември, като срокът им на работа една година.

Поръчката за надзора пък буксува от повече от година. Тя беше оповестена на 1 юни 2018 година, само че от този момент няма нова обществена информация в профила на купувача на АПИ за нея. Справка в Комисия за защита на конкуренцията сподели, че няма тъжби, които да бавят поръчката. След като бъде определен реализатор обаче, е евентуално това да се случи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР