По традиция в третия четвъртък на ноември се отбелязва Международния

...
По традиция в третия четвъртък на ноември се отбелязва Международния
Коментари Харесай

Ден без тютюнопушене: Спри сега за по-добро здраве утре

По традиция в третия четвъртък на ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене .
 
Според данни от направения от Европейската комисия „ Здравен профил за България “ , 2017 година, разпространяването на тютюнопушенето измежду българското население е най-високо в Европейския съюз (ЕС) и е с съвсем 7% над междинното. Не по-малко от 28% от възрастното население, в това число повече от един на всеки трима (35%) мъже, пушат всекидневно.
 

Равнищата на тютюнопушене измежду младежите са сходни. Разпространението на тютюнопушенето измежду 15-годишните момчета е второто най-високо в Европейски Съюз (21%, след Хърватия), а при 15-годишните девойки 30% са постоянни пушачи, което е най-високото ниво в Европейски Съюз.
 

В страната ни Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Националното съдружие на общините на Република България и Общинските препоръки по наркотични субстанции ще отбележат Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната против тютюневата взаимозависимост и за мотивация на дейните пушачи за отричане от нея. Мотото на акцията е „ Спри в този момент за по-добро здраве на следващия ден ”.
 

Основната цел на акцията е дейните пушачи да преустановят използването на тютюневи и обвързваните с тях произведения.-->
 
 ThinkStock/Getty Images

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими аргументи за болестност и смъртност измежду популацията. Данните в България демонстрират, че 13,5% от всички заболявания и 12,4% от смъртните случаи пораждат вследствие използването на тютюневи произведения. Изчислено е, че в Европейски мащаб всяка година почти 650 000 дейни и пасивни пушачи умират прибързано.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР