По традиция в края на годината експерти и наблюдатели правят

...
По традиция в края на годината експерти и наблюдатели правят
Коментари Харесай

Черните лебеди за петролния пазар през 2018-а

По традиция в края на годината специалисти и наблюдаващи вършат разнообразни прогнози за другите аспекти за развиването на петролния пазар през идната година: политиката на ОПЕК, световното енергопотребление, цените на суровините, продажбите на коли в Китай.

Разбира се, дребна част от тези предвиждания фактически се случват, по тази причина можем да ги назовем " Черни лебеди ". Това е известен термин от едноименната книга на икономиста Насим Талеб за рядко или инцидентно събитие, което е ненадейно и се отличава с три характерности - то е непредсказуемо, има голямо влияние и може да бъде обяснено със задна дата.

Ето някои незнайни и непредсказуеми фактори, които могат да окажат мощно въздействие върху пазара и цената на този толкоз значим за международната стопанската система суровинен запас - петрола и природния газ.

1. Глобален потрес на финансовия пазар

Реализацията на енергийните планове изискват големи вложения. Една сериозна рецесия на финансовите пазари могат да доведат до срив на енергийния бизнес.

Освен това и финансовите, а освен другите технологии трансформират посоката на паричните потоци. Преди няколко години специалисти допускаха, че единствено надали не развиването на електрическите автомобили и други механически нововъведения ще оказват въздействие върху петролния пазар Но се оказва че обстановката е много по-сложна и върху енергетиката могат да оказват съществено въздействие и такива фактори като финансовите технологии.

2. Последствията от биткойна

Мислим си, че криптовалутите като биткойна имат малко общо с енергетиката и петролния пазар, с изключение на, несъмнено, нужната за извличане и електрическа енергия.

Но стоящата в основата им технология блокчейн ще оказва все по-голямо въздействие върху финансовата система, а по този начин също върху потреблението на първоначални енергоресурси.

Манията по биткойни форсира и легитимира платформата за транзакции на основата на блокчейна. И тези промени могат да настъпят по-рано в сравнение с чакаме, предизвестяват специалистите.

3. Американските компании в петролния картел

Някои анализатори допускат, че северноамериканските компании производители на суровината би трябвало да се причислят към ОПЕК.

Но има и други специалисти, които припомнят, че западните вложители през втората половина на 2017 година са оказали значително въздействие, ограничавайки капитала, който се насочва към петролните компании. Инвеститорите желаят от фирмите приходи и облаги, а не контролиране и развиване на петролния рандеман, и това визира доста енергийни планове.

4. Русия и ОПЕК

Още един въпрос, който доста вълнува специалистите в бранша: Ще продължи ли Русия да си сътрудничи с ОПЕК за ограничение на международния рандеман и балансиране на търсенето и предлагането за стабилизиране на петролните цени.

Защото, колкото повече порастват цените, пораства и желанието да се създава повчее, с цел да е получават по-големи приходи и облаги. А не е незначителен и приносът на приходите от износа на петрола за държавните бюджети.

Затова закономерно поражда въпросът - ще се запазили и докога пакта за ограничение на добиваовиа, в случай че цените трайно тръгнат нагоре и се задържат по-високи.

5. Геополитиката на Близкия изток

Едва ли си коства да се напомня този фактор, който е най-очевидният и прочут ни исторически детайл, оказващ въздействие върху неустойчивостта на петорния пазар. Зависимостта на международната политика и надлежно петролния пазар от този район, отличаващ се с последна неустойчивост и неуправляемост, не понижава и продължава да е главен фактор за доставките на този енергиен запас.

През 2018 година потреблението на нефт в света ще доближи 100 милиона барела в денонощие. А обстановката в най-богатия на " черно злато " район е надалеч от спокойна и всяка рецесия може да наруши доставките и световното предложение на пазара.

6. Цената на канадския природен газ

Сондажите в Северна Америка добиват естествен га с доста ниска себестойност. Това събитие води до помени в такива насоки като предпазване, превоз, ползване и цена на този естествен запас.

В момента специалистите дават мощно оптимистични прогнози отнасящо и се изключително за канадския природен газ. Но никой не може да каже, какъв брой дълго ще се резервира тази обстановка, оказваща въздействие върху пазара на енергийни ресури.

7. Електромобилите

Все повече и по-големи компании се ориентират към производството на електрически коли. И напълно закономерно специалистите предвиждат мощен растеж на пазара на подобен вид транспортни средства.

Затова предстоящото доста разпространяване на електрическите автомобили поражда подозрения по отношение на световното търсене на нефт. Но сухата статистика приказва друго - сега търсенето на нефт надвишава междинното ниво за последните 10 години.

8. Спазване на Парижкото съглашение за отбрана на околната среда

През 2018 година Парижкото съглашение ще бъде в деяние към този момент три години. Вероятно е се появят нови цели, които по мнението на специалистите, ще бъдат непостижими както за обособените стани, по този начин и за света като цяло.

Най-голямата неопределеност в тази ситуация, обвързвана и с петролния пазар, е по какъв начин ще се държат държавните управления: Какви ограничения и политики ще подхващат, засягащи енергетиката, изключително когато задачите очевидно няма да се реализиран толкоз елементарно. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР