По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик представя колекциите от луковични

...
По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик представя колекциите от луковични
Коментари Харесай

57 хиляди лалета грейнаха в Ботаническа градина-Балчик

По традиция Университетска Ботаническа градина Балчик показва сбирките от луковични растения – Парадът на лалетата. Наречен по този начин на цъфтящите в продължение на към месец и половина разнообразни сортове луковични растения.   

Започна поетапния разцвет на засадените през есента над 58 000 бр. луковици пролетно цъфтящи типове - лалета (Tulipa), зюмбюли (Hyacinthus), нарциси (Narcissus) и мускари (Muscari). Масовия разцвет се чака към Великденските празници.

Лалетата са над 57 000 бр. от 85 сорта. Новите за градината сортове лалета са 47 от всички групи  и класове: простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, успех, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Традиционно най-вече сортове имаме от Клас Триумф, попадащ към средно-ранно цъфтящите лалета. Изборът този клас да бъде с най-вече представители е директно обвързван с интервала на разцвет (пикът на Парада на лалетата) и нужното време за изхранване на луковиците, преди подготовката на цветните площи за последващото зацветяване с лятно цъфтящи типове. 

Новите сортове лалета са най-вече показани в Градина Разсадника и Божествена градина в партери с обща повърхност от към 1 200 кв.м. И тази година сме подбрали нови и забавни сортове с многообразие в цветния набор и неговите нюанси, които ще бъдат магнит за феновете на луковичното растение. Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик, още веднъж ще имат опция да се порадват на елементарни, ресничести, божуровидни и даже многоцветни (с повече от един цвят на стъблото) сортове лалета. Всяко есенно-пролетно зацветяване, обхващащо 2 календарни години (есента на едната и пролетта на идната година), в цветните площи на градината, се включват и други типове растения, като Теменужката (Viola), Незабравката (Myosotis), Боянката (Erysimum), Силенето (Silene) и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР