По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна

...
По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна
Коментари Харесай

Във Варна на Цветница е време за кръводаряване

По традиция на Цветница Центърът по трансфузионна хематология във Варна провежда кръводарителска акция, с цел да обезпечи кръв и кръвни артикули за идните почивни дни. Инициативата се поддържа от варненското съдружие “Благотворителност и спорт ”.

Варна

Болниците във Варна одобряват пациенти освен от региона, само че и от цяла Североизточна България. Нуждата от кръв е непрекъсната, а през празничните дни тя не може да се обработва и изследва.
Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Разчитаме единствено на наличните ресурси. Поради тази причина преди празници е добре да имаме повече акции, с цел да имаме положителни ресурси и да можем да реагираме на всички претенции за кръв.
Когато има повече почивни дни, кръвните артикули постоянно не доближават. Тогава зачестяват злополуките, тъй като доста хора пътуват.
Д-р Жанета Йорданова, Кръвен център, Варна: Травматизмът се усилва, а пък болните пациенти имат потребност непрестанно от кръв, пациентите от хематологията, от онкологиите.
Дневно към 60 пациенти във Варна се нуждаят от кръвопреливане. Дарителите рядко са повече от 50. Един от тях е Даниел Николов, студент по медицина. Като предстоящ анестезиолог схваща, че при произшествия незабавното кръвопреливане може да избави живот.
Даниел Николов, кръводарител: Нищо не ми коства на мен, пък потребността е голяма. България е най-ниско в класацията за кръводаряване безплатно в Европейския съюз.
Лекарите от Кръвния център припомнят, че максимален е дефицитът на кръв от група А негативна. Те приканват всички, които желаят да оказват помощ, да се включат в акцията тази неделя в Центъра по трансфузионна хематология.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР