По традиция на Бъдни вечер в питката за празника се

...
По традиция на Бъдни вечер в питката за празника се
Коментари Харесай

Любопитни предсказания и късмети за Бъдни вечер


По традиция на Бъдни вечер в питката за празника се поставят шансове. А с тях и хората предсказват какво ги чака през новата година. А ето и какво демонстрират някои от тях и какво предсказват някои от обичаите, свързани с празника: 

Ако парата е в парчето, отделено за Богородица и за къщата, годината ще е доста добра за всички.

Листата на бръшляна от трапезата, поставени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, индивидът ще е здрав през годината.

Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, наречени за разнообразни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкоз по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е положително.

На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и още веднъж пепелта демонстрира дали ще бъдат удобни за реколтата и индивида.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и поставя в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и благодатен. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е изсъхнал и неплодоносен.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е доста, доста ще е и плодът по земята и стоката.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, в случай че са бели и едри, индивидът ще е здрав и ще му върви през годината.
 

Нова тв

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР