По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети

...
По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември, в доста страни по света, и се празнува публично и от Международния съюз за битка с рака (UICC).

За всеки човек е известно, че тютюнопушенето може да провокира необятен набор от здравословни проблеми и да понижи продължителността на живота.

Пушенето предизвиква към 7 на всеки 10 случая на рак на белите дробове. Цигарите са причина за 70% от развиването на рак на устата, гърлото, стомаха, панкреаса и други Освен рак, тютюнопушенето поврежда още сърцето и кръвообръщението, увеличавайки риска от коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, инфаркт и инсулт, само че най-често се следи така наречен ХОББ /хронична обструктивна белодробна болест/.

В България 34,5% от популацията на възраст над 20 година са ежедневни пушачи.

Анкета измежду подрастващите сочи, че 26,3% от интервюираните са правили опити да пушат цигари, с нищожен превес на девойките - 26,8% над момчетата - 25,6%. Почти всяко дете е сегашен пушач, като относителният дял на девойките е малко по-висок /17,3% против 16,4%/. Разпределението по възрастови групи демонстрира, че тютюнопушенето е доста по-разпространено измежду 15-19 годишните /31,4%/, в сравнение с измежду тези на 10-14 години /4,0%/. Сред пушачите и в двете възрастови групи доминират девойки, въпреки и нищожно.

През целия месец ноември всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето в Кабинетите за консултиране и отричане от тютюнопушене на Национална телефонна линия за отричане от тютюнопушене 0700 10 323.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР