По традиция държавните зрелостни изпити започват от 8 часа –

...
По традиция държавните зрелостни изпити започват от 8 часа –
Коментари Харесай

Промени в матурите по БЕЛ и Информатика. Вижте какво решиха от МОН

По традиция държавните зрелостни изпити стартират от 8 часа – тази година обаче матурите ще започват с половин час по-късно – от 8:30 часа. Това излиза наяве от разпоредбите за осведомителна сигурност за провеждането на изпитите през 2021/2022-а.

" С смяната на началния час се цели обезпечаване на опция за по-спокойно напредване на зрелостниците и на квесторите до учебните заведения и по-дълъг пропускателен режим предвид на противоепидемичните ограничения ", изясняват пред " Монитор " повода за по-късното началото на изпитите от просветителното министерство.

Всяка година има зрелостници, които се явяват и на трета матурата по избор. Те се разпределят в границите на няколко дни, като има изпити има заран и следобяд. От инструкциите излиза наяве, че няма да има смяна в началния час на по-късната матура и тя още веднъж ще се организира от 14 часа.

Все още не ясно по кои предмети изпитите ще бъдат заран и по кои следобяд, както и дали има заплаха зрелосник, решил да се яви на 2 спомагателни матури, да би трябвало да се оправя с тях в рамките дневно.

" Дали ще има по два зрелостни изпита в един ден, зависи от желанията на зрелостниците и комбинациите на предметите. Конкретната дата и началният час на всеки предмет, по който ще се организира спомагателен ДЗИ, ще станат ясни след обобщаване на заявките на учениците ", прецизират от МОН.

От всички изпити единствено наложителната матурата по български език и литература е бъде разграничена на три елементи. За първите две зрелостниците ще имат разполагаем по един час, а за трета – 2 часа. За децата със специфични просветителни потребности са планувани по 30 минути повече за всяка една част или общо 90 от горната страна.

За матурите по предмет по желание зрелостниците също ще имат разполагаем общо 4 часа.

За изпитите по математика, осведомителни технологии, информатика, биология и здравно обучение, физика и астрономия химия и запазване на околната среда, музика, профилираната подготовката по български език и литература и философия ще имат по 90 минути за първия модул и 150 минути за втория.

За матурите по непознат език, история и цивилизации, география и стопанска система, предприемачество, изобразително изкуство и общообразователна подготовка по философия първата част ще е в границите на час, а втората – 18- минути. И двата случая за децата със СОП ще има по 30 спомагателни минути за модул.

Тази година за първи път матурите по информатика и осведомителни технологии ще бъдат на преносим компютър. Затова и за тях има по-различни условия за разпределението на учениците.

За останалите матури в зала могат да бъдат до 15 зрелостници, до момента в който за ДЗИ по информатника и по осведомителни технологии може да има единствено до 10 места.

За учебните заведения, в които ще се организират самите изпити, няма характерни условия, с изключение на да могат да обезпечен техническото застраховане.

" Училищата, в които ще се проведат ДЗИ по информатика и по осведомителни технологии, се дефинират от РУО въз основа на броя подадени заявки за допускане до ДЗИ от зрелостниците. Предвид това, че практическата част от тези ДЗИ ще се прави на компютър, учебните заведения би трябвало да разполагат с нужните механически устройства и задоволително бърз интернет ", обясниха от просветното ведомство.

Директорите на учебните заведения обаче би трябвало да дефинират длъжностно лице, която да подсигурява естествената подготовка и протичане на двата софтуерни изпита. От МОН поучава то да е от самото школо, в което ще се организират матурите по информатика или осведомителни технологии. Длъжностното лице би трябвало да обезпечи независимо място с преносим компютър с изцяло заредена батерия за всеки абитуриент и ревизира, че те дават отговор на условията за работа, имат конфигурирани всички нужни стратегии за изпита, нямат вируси, да подсигурява връзката с интернет в залата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР