По традиция българското месо запазва цени по-високи от вносното, а

...
По традиция българското месо запазва цени по-високи от вносното, а
Коментари Харесай

Агнешкото удря 30 кинта за Великден

По традиция българското месо резервира цени по-високи от вносното, а най-изгодно продължава да излиза пазаруването на живи агнета, твърдят животновъди.

Прогнозите за цените на агнешкото месо са тази година те да не са доста по-различни от предходната или да са минимално нараснали най-малко на българската стока.

" Всички разноски се усилват - вода, ток, ветеринарно-медицинските обслужвания. Трябва да се усилят дотациите ", съобщи Ахмед Джуджев - фермер в русенското село Тръстеник.

Между 22 и 29 лв. за кг се продава агнешкото сега в Благоевград, като прогнозата е да няма смяна в цената до Великден.

" Без импорт не можем да изхраним вътрешния пазар, към този момент не изнасяме нищо на открито ", добави Красимир Кирилов - фермер във великотърновското село Шереметя.

В Гърция агнешкото месо за Великден също ще доближи 15 евро за кг, оповестяват локалните фермери. Много от гръцките животновъди избраха да изнесат на по-високи цени агнешко месо за католическия Великден в Италия, вместо да го предложат на гръцкия пазар.

Така гръцкият пазар месец преди празника се оказва с лимитирано количество агнешко месо и то на доста висока цена.

От Крит оповестяват, че заради високите цени на фуражите и скъпите разноски отглежданите агнета са доста по-малко. Собствениците на месарски магазини също регистрират, че пониженото произвеждане на агнешко се отразява върху цената.

В анкети доста от гърците споделят, че или няма да купуват агнешко за празника, или ще си разрешат доста по-малко количество от други години.

Регионалните медии в Северна Гърция пък предвиждат, че гърците още веднъж ще си пазарят артикули за великденската софра от България и ще заредят колите си с по-евтин бензин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР