По това време миналата година Паула Бадоса бе №73 в

...
По това време миналата година Паула Бадоса бе №73 в
Коментари Харесай

Бадоса: След Индиън Уелс осъзнах колко съм силна психически


По това време предходната година Паула Бадоса бе №73 в ранглистата. За последните 12 месеца обаче тя завоюва дебютната си купа в тура, подвигна първата си WTA 1000 купа и доближи до №4 в света. Първата ракета на Испания е новият посетител в рубриката на Евроспорт Players’ Voice, в която разкри на какво се дължи нейният необикновен напредък и показа какви са задачите ѝ за бъдещето.

„Да съм най-хубавата в света е нещо, за което мечтае от дребна, само че от още по-дълго време бленувам да печеля купа от Големия шлем. Това е моята мотивация и мисълта, с която се разсънвам всяка заран – да бъда „мейджър“ шампионка.

2021 беше доста значима година, в която направих голяма крачка към реализирането на тази фантазия. Дълго време не можех да преодолея полуфиналите и по тази причина купата на шампионата в Белград ми достави голяма наслада и смъкна напрежението от мен. Триумфът в Сърбия ми даде голяма убеденост. Тенисът ми се усъвършенства, а аз станах по мощна душевен и вследствие на това всичко стартира да се получава.

Няколко месеца по-късно завоювах купата в Индиън Уелс, което бе още една сбъдната фантазия. Не е трофей от Големия шлем, само че е WTA 1000 и е доста значим и влиятелен шампионат. Финалът против Виктория Азаренка бе необикновен театър. Понякога в такива ситуациит напрежението може да те скове и да ти попречи да играеш добре, само че и двете демонстрирахме доста високо равнище. Да победя състезател като нея в действителност означаваше доста за мен.

Най-полезният опит, който извлякох от този мач, е осъзнаването какъв брой мощна душевен съм в действителност. Винаги има сложни моменти на корта. Тенисът е спорт, придружен от непрестанни страхове и тежки борби и тъкмо по тази причина е доста значимо да знаеш по какъв начин да се справяш в такива обстановки. Страхът от проваляне може да нанесе големи вреди на играта ти. Няма бърз и елементарен метод за справяне с това. Нужни са години опит. Ако мога да показва по-опростено нещата: би трябвало да се изправиш против страховете си, без значение какъв брой са мощни, и да знаеш, че неприятните интервали не те дефинират като персона.

Важно е и да се обкръжите с верните хора, тъй като когато сте несигурни и изпитвате компликации, би трябвало да говорите с някого, най-много със експерти като психолози или треньори. В професионалния спорт няма по какъв начин да стигнеш надалеч, в случай че непрекъснато се бориш самичък с тези страсти и се опитваш да ги потискаш. Благодарение на хора като Наоми Осака и Симон Байлс стартира да се приказва от ден на ден за психологичното здраве на спортистите. Това е доста значимо, защото всеки минава през сходни неща и това никога не е нещо срамно или унизително. Хората би трябвало да схванат, че спортистите не сме роботи. Винаги се опитваме да даваме 100% от себе си, само че не е реалистично да се чака, че ще съумяваме да го вършим на всеки шампионат.

Социалните мрежи могат едвам оказват помощ, толкоз и да навредят в сходни обстановки. Млади играчи като Карлос Алкарас и Ема Радукану не трябва да обръщат прекомерно огромно внимание на мненията в интернет, защото там е цялостно с хора, които просто са зли и желаят да нараняват другите. Независимо какъв брой добре се показват на корта, ще мине още много време, преди да са подготвени да понесат напрежението, което обществените мрежи неизбежно излъчват по отношение на спортистите. Аз също съм страдала от това и не го поисквам на никого, само че в това време съзнавам, че животът е подобен и това е част от цената на триумфа. С Карлос сме в доста положителни връзки и постоянно си приказваме. Бих го посъветвала да се обкръжи с верните хора, да работи настойчиво и да обръща допустимо минимум внимание на външните фактори. Не можеш да контролираш всичко, само че можеш да се опитваш да направиш по най-хубавия метод нещата, които зависят от теб.

Рафаел Надал продължава да бъде моят модел за подражателство. Той е същински войник, работи доста крепко и настройката му е страхотна. С всяка минала година му се удивлявам от ден на ден. Ясно ми е, че във връзка с триумфите в никакъв случай няма да се доближа до него, само че в този момент съм една от най-хубавите в света, разбирам напрежението, което съпътства играчите на това равнище и е в действителност вдъхновяващо по какъв начин Рафа се оправя с това в продължение на толкоз доста години. Той като че ли не е от тази планета. Винаги се пробвам да работя като него, когато претърпявам сложен миг.

По време на шампионати е доста значимо да намираш малко време да „изключиш“. Преди си стоях в хотелската стая, само че в този момент желая да преглеждам градовете, в които сме, и да науча повече за тяхната история и просвета. Тъй като по-голямата част от всекидневието ни минава в пътувания и мачове, да стоиш затворен не е доста добра концепция. Когато съм в Мадрид, да вземем за пример, постоянно излизам по магазините, отивам на кино и вечерям на открито. Това е доста значимо за мен.

Винаги е прелестно да се връщам в Испания поради голямата обич, която получавам от почитателите. Настръхвам единствено като помисля за това. Работих настойчиво и претърпях доста компликации, с цел да стигна до там, където съм сега, и тяхната любов ме кара да усещам, че си е заслужавало. Това, което ми се случи през последните 12 месеца, е в действителност необикновено и на моменти към момента ми е мъчно да осъзная какво съм постигнала, само че пребивавам ден за ден и непрастанно се пробвам да се любувам на живота и тениса“.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР