По-тежки наказания за шофьорите, ако нарушат правила за движение по

...
По-тежки наказания за шофьорите, ако нарушат правила за движение по
Коментари Харесай

От утре КАТ ще отнема повече контролни точки за нарушения на пътя

По-тежки санкции за водачите, в случай че нарушат правила за придвижване по пътищата. Промените са залегнали в Наредбата за контролните точки и влизат в действие от 28 март. Така общият брой контролни точки остават 39, само че могат доста по-бързо да се стопят.



Ето няколко образеца:

За ръководство на МПС с алкохол от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда ще се отнемат  12 контролни точки. При отвод от тест за алкохол и опиати – 15 контролни точки; за придвижване в лентата за наложително прекъсване – 10 контролни точки; за придвижване в платното за насрещно придвижване – 15 контролни точки; за превишаване на позволената оптималната скорост с над 50 км/час – 18 контролни точки; а за говорене по мобилен телефон без hands free ще ни взимат 8 контролни точки.



„ Очевидно не може да се разчита единствено на публичното съзнание. Взимаме нещата главно в наши ръце. С измененията опциите за отнемане на водачи от правото да ръководят МПС доста се усилват. Завишени са контролните точки, които се лишават за главните нарушавания – обезпечаването на преимущество, превишената скорост, използването на алкохол и наркотични субстанции ”, съобщи основен контрольор Лъчезар Близнаков от Пътна полиция.



Пътният специалист Йонко Иванов обаче предизвести, че има места, на които водачите могат да се простят с книжката си за нула време.

Според някогашния началник на КАТ-София Тенчо Тенев новите наказания ще доведат до по-сериозна дисциплинираност измежду водачите. „ Това с точките е положително начало. Въпросът е да има малко по-строг контрол от страна на Пътна полиция ”, съобщи Тенев.



Новите наказания за водачи не са задоволителни сами по себе си, с цел да се оправят с нарушителите зад кормилото. Това мнение изрази в Бургас основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров. По думите му е нужен комплекс от ограничения - възстановяване на инфраструктурата, възстановяване самосъзнанието на водачите и възпитанието на подрастващите, както и нови законодателни промени, за които Министерство на вътрешните работи упорства.



Намаляване на пътния травматизъм и дисциплиниране на водачите са главните цели на измененията. Общият брой точки за водачите остава 39, а за младите водачи с до 2 години опит - 26. Но с новите правила тези точки към този момент могат доста по-бързо да бъдат стопени до нула. Това би означавало лишаване на книжката минимум за шест месеца. От Пътна полиция обявиха, че скоро ще бъдат повишени и финансовите санкции за нарушителите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР