По-тежки наказания за превишена скорост, по-ниска скорост на магистралите и

...
По-тежки наказания за превишена скорост, по-ниска скорост на магистралите и
Коментари Харесай

Какви промени в Закона за движение по пътищата предлагат от МВР?

По-тежки санкции за превишена скорост, по-ниска скорост на автомагистралите и пет пъти по-висока санкция за погрешно паркиране са част от измененията в Закона за придвижване по пътищата, които оферират от Министерство на вътрешните работи.

На социална полемика сериозен спор провокира предлагането на годишен механически обзор да се минава единствено в случай че няма неплатени санкции. Предвижда се още известия за снимани нарушавания и наложени санкции да се изпращат и по електронен път.

Защо Министерство на вътрешните работи реши да стяга дисциплината по пътищата?

От вътрешното министерство деликатно са анализирали обстановката по пътищата през първите три месеца на годината. Черната статистика е стряскаща. Тежките произшествия са нарастнали с малко над 10%, спрямо първите три месеца на предходната година. За същия интервал обаче, жертвите от войната по пътищата са с 33% повече, което води до извода, че злополуките стават все по-смъртоносни.

През първите три месеца на годината най-вече починали на пътя има в Русенска област, столицата е на второ място. Основните аргументи за злополуките със починали са високата скорост, неправилното изпреварване, отнемането на преимущество и неправилните маневри.



Предложенията на Министерство на вътрешните работи за пет пъти по-високи санкции за погрешно паркиране и лишаване на преимущество, както и за по-строги санкции за превишена скорост, които плануват даже лишаване на шофьорската брошура за три месеца провокираха отзив първо измежду водачите.

Шофьорите, които повтарят своите нарушавания ще бъдат глобени с двойни и даже тройни санкции, а за постоянно превишаване на скоростта се предлага и периодите за лишаване на шофьорската брошура да се удължават два до три пъти.

" Стремежът на Законопроекта е да се глобяват, да се изведат от пътното придвижване единствено тези водачи, които по най-груб метод нарушават разпоредбите за придвижване. И които съставляват действителна заплаха за останалите участници в пътното придвижване ", сподели вътрешният министър Бойко Рашков.

Другото предложение на Министерство на вътрешните работи е оптималната позволена скорост за придвижване по автомагистралите да се понижи от 140 на 130 километра в час. Предложението е провокирало спор и спорни реакции по време на публично разискване на предлаганите промени

" Мненията, които се изрекоха, бяха от поддържам до безсмислие. Даже имаше въпрос какво ще се случи и какви са нашите разбори, в случай че се понижи скоростта дали ще намалее и този пътно-транспортен травматизъм. Намаляването на пътния травматизъм може да стане даже с намаляването на скоростта единствено с 1 километър ", сподели Рашков.

От Министерство на вътрешните работи регистрират обаче, че починалите по автомагистрали през първите три месеца на година са единствено четирима в 31 тежки произшествия. Над 100 са случаите по първокласните пътища с 22-ма починали.

" Състоянието на пътищата, качеството на пътищата директно въздействат върху броя на тежките произшествия ", сподели Рашков.

От Министерство на вътрешните работи плануват и стягане на контрола, като оферират отчитане на междинна скорост посредством камерите на АПИ и налагане на санкции за превишение. Ще управляват и положението на пътищата и ще постановат санкции както на пътната организация, по този начин и на общините за рискови сектори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР