По-тежки глоби за посегателство върху паметници на културата от световно

...
По-тежки глоби за посегателство върху паметници на културата от световно
Коментари Харесай

По-тежки наказания срещу фалшифициране на произведения на изкуството

По-тежки санкции за посягане върху монументи на културата от международно и национално значение. Предложението за 10 пъти по-висока глоба идва от ръководителя на Комисията по просвета и медии Вежди Рашидов. Предстои второ четене на Закона за културното завещание, където поправката ще бъде прегледана и гласувана. По-строги санкции против подправянето на творби на изкуството разискаха в Министерството на културата през днешния ден. По-конкретни текстове в закона и основаване на лаборатории за експертиза са измежду предложенията.

Пропуски в закона и разпоредбите, които предотвратяват разпространяването на фалшификати; малко експерти, които да ги разпознаят и липса на лаборатории за експертиза. Проблемите бяха регистрирани от представители на Министерството на културата, Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, изкуствоведи и колекционери.
Ангел Папалезов, Министерство на вътрешните работи: Няма модерна техника, няма задоволително материали, работи се по остарели способи. Така че този недостиг би трябвало да се запълни по някакъв метод. Александър Трайков, Министерство на културата: Идеята е да се стигне до съответно единодушие сред държавните и неправителствените организации по отношение на подправянето на творби на изкуството.
Последните законови промени, по предложение на ръководителя на комисията по просвета и медии - Вежди Рашидов, плануват парична глоба и отнемане от независимост за фалшификаторите.

Според участниците в днешната среща, би трябвало да има допълнения към тях: по-високи глоби; по-конкретно определение какво е фалшификат, както и по-ясни инструкции за идентификация. Създаването на регистри с разпознатите и откраднатите творби също е измежду обсъжданите ограничения.

До няколко месеца работната група би трябвало да излезе с съответни оферти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР