По своята същност Турски поток е геостратегия, това е политика

...
По своята същност Турски поток е геостратегия, това е политика
Коментари Харесай

Георги Първанов: Патриотите не биха могли да бъдат сериозен партньор в бъдеще

По своята същина Турски поток е геостратегия, това е политика от най-високо ниво. Не мога да схвана обаче за какво и политици, и общество реагираме толкоз прочувствено на информации, които идват от съветски осведомителни организации. В момента липсва политическият разговор, защото в този момент чакаме известията съобщенията от съветската преса. Все отново съм съвсем сигурен, че тази тръба ще мине през България, тъй като това е стратегически интерес на Русия, само че пък ние като страна сме редуцирали своите искания.

Това разяснява в ефира на Българска национална телевизия някогашният държавен глава Георги Първанов по отношение на последните енергийни събития.

,,САЩ още веднъж реагираха, несъмнено. Направи ми усещане едно изявление на американския дипломат у нас, който съобщи, че Америка ще ни пази от съветския интерес, от съветските енергийни планове. Не разбирам за какво са тези старания да ни стопират плановете. В този случай България би трябвало да прояви темперамент и воля'', добави Първанов.

,,В така наречен Енергийна тактика няма нито една дума за Белене. Пишем, одобряваме големи позиции по някакви конвектори, което е байпас. В тази тактика няма нищо стратегическо. Трябва ни нова тактика. Случва се по този начин, че плановете ни заобикалят. Относно прословутия хъб Балкан моя огромен въпрос е от кое място ще получим газ, с цел да създадем действителен хъб, с цел да диктуваме разпоредбите? Русия несъмнено няма да ни даде газ, който да продаваме'', показа някогашният държавен глава.

,,Трябва да има Балкански план, само че не като капиталов източник, а като пазар, тъй като Балканите са добър пазар за нашата енергетика. Ако приобщим Македония, даже Черна гора, то това би могло да придобие друга тежест този проект'', уточни той.

По думите му няма никакъв сеизмичен риск за АЕЦ "Белене ".

,,През годините са правени редица проучвания от Българска академия на науките, които изрично декларират, че няма никакъв сеизмичен риск. Само плашим гаргите. Плюс това съперниците на "Белене " към този момент не се базират на сеизмична интензивност, ами залагат на това някой да спре плана отвън'', разяснява още Първанов и добави, че нуклеарната енергетика е единственият високотехнологичен бранш, който имаме.

,,Промяната на името на Македония е доближаване, което е изрично належащо. Дано имаме по-нормални връзки. За жал към нашата история към момента има искания - даже чух, че желали да снемем от нашите учебници македонската проблематика. През годините сме правили доста взаимни отстъпки с Македония, само че това трябваше да стане с някакви условия. Може би трябваше да имаме и териториални искания към тях'', съобщи някогашният президент.

,,Патриотите демонстрираха, че не биха могли да бъдат сериозен сътрудник в бъдеще. Не е постоянен този парламент, което въздейства върху държавното управление. Да, замразиха се спешните процеси, само че те още веднъж ще избуят'', разяснява Първанов политическата конюнктура у нас.

Според него предварителни избори не са изключени.

,,Всичко може да се чака. Искам да видя не просто гневна съпротива. Няма откровена опция сега. По отношение на митингите, костват ми се с много спорни, разнородни претенции - мина се от цената на петрола, през настояванията на майките до промяната на системата. Странно е, изключително последното'', приключи Георги Първанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР