По суперкомпютъра се работи вече повече от една година. Инвестициите

...
По суперкомпютъра се работи вече повече от една година. Инвестициите
Коментари Харесай

Мария Габриел разкри ползите от суперкомпютъра в София

По суперкомпютъра се работи към този момент повече от една година. Инвестициите са за над 1 милиарда евро. Единият суперкомпютър ще бъде ситуиран в България, в Технопарка. Имаме година и половина да се подготвим. Инвестицията ще е за 18 млн. евро.

Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ българският еврокомисар Мария Габриел, която разяснява тематиката за бъдещия суперкомпютър на територията на България, написа Novini.bg. " Суперкомпютрите могат да оказват помощ в битката с рака, малоформациите, остеопорозата, Алцхаймер, Паркинсон. Суперкомпютърът може доста бързо да тества молекули и да направи разбор кое е лекарството, което може да помогне най-ефективно. Суперкомпютърът ще е изключително потребен в автомобилния отрасъл, който в този момент се развива в България. Суперкомпютърът ще е доста скъп и при прогнозите на времето, при разработките на учените и откривателите. Много ми се желае дребният и междинен бизнес също да се възползват от изгодите на суперкомпютъра. Суперкомпютърът ще вдигне и равнището на киберсигурността. С тези вложения Европа ще стане конкурентноспособна и ще си върне мястото в топ 3 за технологически прогрес в света ", безапелационна беше Габриел.

Заедно с нея посетител беше и ръководителя на Генерална дирекция " Свързаност " към Европейската комисия Роберто Виола. " В Европа сме решили да имаме осем суперкомпютъра, които ще са свързани между тях и ще могат да употребяват данните си. Суперкомпютърът в София ще бъде най-бързия в Източна Европа и ще е доста мощен. Лекарите ще могат да влизат в суперкомпютъра с ключова дума от своя компютър. Това ще спомогне доста за бързата реакция и животоспасяваща интервенция примерно. Докторът ще има значимата информация в суперкомпютъра и ще знае дали лекарството, което ви предписва, ще помогне или не ", даде образец Виола.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР