По-строг контрол върху татуировките. Еврокомисията готви регулации срещу опасните оцветители

...
По-строг контрол върху татуировките. Еврокомисията готви регулации срещу опасните оцветители
Коментари Харесай

ЕК затяга контрола върху татусите - боите водели и до репродуктивни проблеми

По-строг надзор върху татуировките. Еврокомисията готви регулации против рисковите оцветители в боите. Причината е нов отчет, откриващ над 8000 нездравословни химикала в мастилата, употребявани от татуистите.

Данните са на Европейската организация по химикалите. От там сигнализират, че с изключение на канцерогенни, някои от мастилата могат да доведат до репродуктивни проблеми или даже до смяна на човешката ДНК. Сега условията на здравните управляващи в множеството европейски страни са само употребяваните бои да са стерилни и да не реагират с тялото.

Веселин е татуист от над 10 години. Подкрепя потребността от регулации в сектора, тъй като съгласно него в този момент липсват ясни стандарти какво може да се инжектира в кожата.

" Винаги има начинаещи, които татуират без нужните познания и употребяват безусловно бои, купени от Ebay, които са със подозрително качество ", изясни татуистът.

Съветът към клиента е постоянно да пита дали материалите имат гаранция и документ от производителя.

Проучването демонстрира, че в някои от пигментите може да има микроорганизми и тежки метали. Зелените бои съдържат хром, сините - алуминий, черните - петролни деривати, а алените - живак. Според медиците затрудненията могат да дойдат след месеци или даже години. Има и случаи на инфекциозни болести след татуировка.

От Еврокомисията ще излязат с явен правилник до края на годината. Обмислят и възбраната татуировките да се отстраняват от различен, с изключение на от кожен лекар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР