По стар обичай на Сирни заговезни, три джумала ще гонят

...
По стар обичай на Сирни заговезни, три джумала ще гонят
Коментари Харесай

Джумали гонят злите сили в три панагюрски села

По остарял бит на Сирни заговезни, три джумала ще гонят злите сили в панагюрските села Бъта, Попинци и Елшица Първо е село Бъта, където в 11.00 часа в двора на учебното заведение ще стартира „ Рогач “ с присъединяване на самодейните сформира при локалното читалище. Малко по-късно, от 12.30 часа, „ Джумал “ и национално забавление ще има в Елшица. Кукерите там ще играят на площада. От 13.00 часа „ Кукерски игри “ и „ Пролетни игри към въртяжката “ провежда и читалището в село Попинци.

Кукерските игри целят посредством специфични вълшебен танци и страшните маски да бъдат уплашени и прогонени вечно злите духове и орисници, тъй че да има богата годишна продукция през идната стопанска година. Кукерите гонят и удрят хората за здраве.

Кукерството чества отминаването на зимното затишие и настъпването на лятното изобилие.

Кукерите се обличат със комбинация от мъжки и женски облекла и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги с цел да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да пристигна пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

Снимка: читалище  село Бъта

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР