По средата на юни, дни преди старта на световното първенство

...
По средата на юни, дни преди старта на световното първенство
Коментари Харесай

По следите и след сълзите на спортната 2022 г.

По средата на юни, дни преди старта на международното състезание по лека атлетика в Орегон (САЩ), именитият Мохамед (Мо) Фара направи шокиращи разкрития. Известен е на света със златните медали на 5000 и 10 000 метра от олимпийските игри в Лондон (2012 г.) и Рио де Жанейро (2016 г.), а успехите му на международни, европейски и други огромни интернационалните надпревари нямат чет. И всичко това е чиста истина.

Но се оказва, че даже името му не е негово. Роден е в Сомалия през 1983 година като Хюсеин Абди Кахин. Бил е на 4 години, когато татко му е погубен през гражданската война в африканската страна. Пет години по-късно е замесен в трафик на деца и попада във Англия. Обетована земя. Следват още няколко доста сложни години, само че на рамото му каца спортната Фортуна и геният му го трансформира в един от колосите на международната лека атлетика. Можеше да показа ориста на хиляди други, които с претрупани надуваеми лодки пресичат Егея към Гърция, Средиземно море към италианския остров Лампедуза или Ламанша към Албион. На него просто му провървя и се трансформира в щастливо изключение.

А за какво Мо Фара проговори чак в този момент? Свободен от страха, че истината може да го лиши от поданство, пожела блясъкът на  спортните му оценки да бъде чист като очите на децата му.

===      

Тур де Франс, или колоездачната обиколка на Франция, има славата на най-тежкото съревнование в спортния календар на света. Три седмици с стадии към и над 200 км, някои от които през изтощителните стръмнини на Алпите при енергиен разход съвсем 6000 калории на ден. И е на точното място. Французинът, който има лодка и лек автомобил, по предписание има и велосипед, в неделя преди обед избира на върти педали вместо волан. Любителска работа за наслаждение и кондиция. Не по този начин стоят нещата при експертите и отвън големия зрителски интерес това е и едно от най-комерсиалните спортни събития.

На спечелилия се поставят 500 000 евра, т.е. по към 140 за всеки километър от трасето, прилични са наградите до 10-о място в крайното класиране, положителни пари се дават за етапна победа, за всеки Божи ден с жълтата фланелка на гърба и впрочем интензивности. Понеже колоездач, чиито качества се дължат на желязо от спанак и витамин С не би приключил даже финален единствено един стадий, гърмят допинг кавги, най-големият от които си остава отнемането на рекордните седем победи на Ланс Армстронг (САЩ). Допинг ченгетата се занимават с тестванията, редови служители на реда претърсват персонални багажи и  хотелски стаи, а треньори, лекари и състезатели към този момент съвсем са се примирили с диктаторския режим.

Тази година Тур де Франс мина без разобличения и декласации, единствено с бърборене и недомлъвки на обособени единици против разпоредбите. Границата сред „ чисто “ и „ нечисто “ присъединяване си остава прекомерно деликатна. Тук качество № 1 е издръжливостта, което зависи от еритроцитите. Инжектиране на еритропоетин, синтетични химикали… екзотични средства, съдържащи аминокиселини от крокодил и още цялостен поменик са в забранителния лист. Разрешена е всекидневната приложимост на 20-30 „ чисти “ таблетки. Кое по какъв начин въздейства на здравето, всеки преценя самичък, само че изборът сред „ да “ и „ не “ не е самостоятелен, а отборно-фирмен. Допингът от дълго време се трансформира в спортна контракултура.

===  

Индонезия не е измежду международните, даже континенталните футболни сили и пробива в новинарския поток по правилото за неприятната вест. Близо два месеца преди международното състезание в Катар при оспорван мач на тимове от остров Ява, конфликти сред последователите прерастват в всеобщ пердах. Намеса на полицията, сълзотворен газ, суматоха, меле вид пого и… над 120 починали и 180 ранени.

Не единствено в Азия, сходни произшествия са ставали и в Латинска Америка, и в Европа – да не ги припомняме. Футболът в най-голяма степен е борба, стълкновение, наподобява му военна терминология, само че жертвите падат измежду феновете. Възторгът от триумфа на „ нашите “ за момент се трансформира в гняв, една искра трансформира многочислена аудитория в неуправляема навалица.

===  

Поредното пловдивско дерби „ Локомотив “ – „ Ботев “, 03.09.2022 година Входът пред централната естрада на стадион „ Локомотив “ е обсаден от огромна група последователи, само че прекосяването е през жива полицейска преграда. Водя за ръка момиченце, на което липсват още няколко месеца, с цел да навърши 5 години. На шията му е локомотивско шалче, първи стадионен опит за „ зарибяване “. Стоп! Униформен мъж усърдно ревизира сандвича, бонбонките, водичката в чантичката на детето, плъзга ръце от коленете до глезените.

- Не се ли престаравате – удивлявам се?

- Върша си работата – строго процедено!

- Старайте се повече при 17-18-годишните, там са ви проблемите.

Това, несъмнено, не е опит за предсказване. Технологията за внасяне на „ джепане “ в строго охраняваната зона е известна, даже нормална. Димки, пукотевица с ракети от гостите към бранша на домакините, бомби. До болежка позната история, превърната във футболно факсимиле. Следва нормалната реакция на Дисциплинарната комисия на БФС: два мача без аудитория на тима хазаин. Тъкмо преди гостуването на „ Черно море “ и ЦСКА 1948. Логичното несъгласие, този път сполучливо, размина се единствено със солена санкция. А не е ли редно управлението на Министерство на вътрешните работи да поеме отговорност за „ добре свършената работа “? Защото цялата блъсканица е поради няколко десетки разюздани момчетии, чийто артилерийски „ ваучър “ няма нищо общо с футбола.

===    

През август някогашният изпълнителен шеф на „ Ботев “ (Пловдив) Даниел Серехидо направи обществено самопризнание, че няколко месеца по-рано е напуснал клуба, тъй като се ръководи от „ тайфа дилетанти “. Тогава бе елементарно да се използва такава подготовка – тимът стартира с провал шампионата. След серия загуби последваха професионални ответни ограничения, „ канарите “ демонстрираха боева мотивация, построиха игрови образ и започнаха да натрупат точки. Но нямат лоби в БФС, който в действителност е същинската крепост на тайфа.

В мача от 15-ия кръг на шампионата като посетители на „ Лудогорец “ момчетата в жълто-черно влязоха вихрено и означиха гол в 11-та секунда. От съблекалнята. След намесата на ВАР резултатът остана 0:0. Поредната футболна гилотина. Никъде в огромните шампионати на Запад не биха отменили подобен гол.

Протестът на клуба си остана глас в пустиня, въпреки че не е солист във към този момент многогласния хор на негодуващите освен от съдийството. Негодуват тимове от всички равнища на таблицата. Присъедини се и до неотдавна лоялният „ Левски “ с апел за ексклузивен конгрес. Но и на това сме се нагледали. Централата на БФС наподобява на железобетонен бункер, резистентен на артилерийска канонада, а служителите му владеят и окопната защита. Футболното Термопили наподобява непревземаемо.

Следва продължение!

Автор: Нейко ДАМЯНОВ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР