По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК

...
По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК
Коментари Харесай

"София 2017" разтресе НДК

По случай празника на столицата в Зала 1 на НДК се организира изданието на Международния фестивал за поп и рок музика „ София 2017 ". Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната стратегия на Министерството на културата за 2017 год.

Пъстрото жури от потвърдени композитори и поети и представители на медиите, гласуваше онлайн пред публиката и изпълнителите.

Домакините на събитието - Наско от " БГ радио " и Карина Караньотова от Българска национална телевизия, подгряваха публиката и поддържаха положителното въодушевление.

Песента на публиката се избира от феновете, слушателите и публиката в залата, като песента любимец и може да бъде подкрепена на обединен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на определената ария. Цена на един SMS e 1.00 лева с Данък добавена стойност (за клиенти на Telenor, VIVACOM и Mtel). Средствата са в интерес на Националната благотворителна акция „ Нека бъдем по-добри ".

За Кампанията:

И тази година „ София 2017 " поддържа Националната благотворителна акция „ Нека бъдем по-добри " за създаване и стартиране в употреба на Център за лекуване и рехабилитация на хора, потърпевши при произшествия и хора в положение на будна кома благодарение на Българския дарителски конгрес. След пускане на акцията преди 7 години, средства бяха предоставени на 5 души в положение на " будна кома " за осъществяване на лекуване и рехабилитация, само че се оказа, че в България има още хора в това положение, а околните не могат „ да си разрешат лукса " да повеждат лекуване в чужбина. Това е и повода да се продължи идеята за разпространение на казуса и за намиране на трайно решение с откриване на Център в Панчарево. До сегашния миг със събраните средства е осъществен ремонт на отделението. Благодарение на самодейността от донори са обезпечени 16 бр. медицински кревати с антидекубитални дюшека, само че те са извънредно незадоволителни за цялостното пускане на Центъра. Необходими са и средства за съоръжение и обзавеждане.

За Фестивала:

Фестивалът за нова поп и рок ария се организира в две категории: Конкурс за нова българска поп и рок ария и Международен конкурс за реализатори. Събитието се провежда от " Спринт Продакшън " със съдействието на Министерството на културата, Столична община, Българската национална телевизия, Artvoices и с поддръжката на " Музикаутор ", " Профон " и партньорски организации.

Фестивалът мина под слогана СОФИЯ - РИТЪМЪТ НА ЕВРОПА в цялостен синхрон с Българското посланичество на Съвета на Европейския съюз 2018. В Международния конкурс за реализатори участваха реализатори от 7 страни. Затова на тази сцена, дружно с музиката, публиката пътуваше през разнообразни тематики, в които тупти българският темп в Европа, както и този на София.

В Международния конкурс за реализатори Голяма премия получи Eleonora Vecchio (Италия), Първа премия бе присъдена на Saribek Sargsyan (Армения), Втора премия се подели сред Gabriel Linares (Венецуела) и Vladislav Cojocaru (Молдова). Третата премия получи представителя на България - Златка Кантарджиева.
В Гала вечерта на Международният фестивал за поп и рок музика София участваха още дует WELL, група Хоризонт, Галя Георгиева и Валерия Войкова.

Фестивалното жури „ изпита усложнение " при избора на призовите места и беше в цялостен състав: Акад. Михаил Белчев (поет), проф. доктор Етиен Леви (изпълнител и музикален възпитател в НБУ), Иван Тенев (светски хроникьор, създател на текстове на известни български песни), проф. Захари Георгиев (композитор), Стефан Димитров (композитор), Жени Монева (музикален редактор, създател на предаването „ Бъди какъвто си " по БНР), Йордан Георгиев (автор на предаването „ Музикална стълбица " ) и Розмари Драгнева (музикален рeдактор в БНТ), Любомир Дамянов (композитор), Здравко Петров (Програма Христо Ботев и радио БИНАР), Калин Вельов (Заместник-председател на Българска музикална асоциация). Медийното жури заседаваше настрана и в цялостен състав: Вида Пиронкова (списание „ Дива " ), Атанас Лазаров (Агенция за обществени връзки " Профайл " ), Татяна Симеонова (радио Алма Матер), Десислава Балканова (информационна организация Дартс Нюз), Петър Митрев (в-к Галерия) и Ангелина Бонева (Агенция „ Пачето перо " ).

1-ва премия в Конкурса за нова българска поп и рок ария, получи песента: „ Няма по какъв начин " по музика на Петър Георгиев (Пешето), текст: Александър Петров, аранжимент: Асен Драгнев и Петър Георгиев, в осъществяване на Роберта. Наградата връчи Албена Атанасова - заместител кмет на Столична община.

2-ра премия завоюва песента „ Банален случай ", по музика и аранжимент: Тенко Славов, текст: Александър Петров в осъществяване: Александър Атанасов. Наградата връчи Калин Вельов - заместител ръководител на Българска музикална асоциация.

3-то място бе присъдено на песента: „ Изгубен парадайс ", по музика, текст и аранжимент: Тони Георгиев, в осъществяване: Петя Буюклиева и Тони Георгиев. Наградата връчи Живка Новкова - общински консултант в СОС.
Беше връчена и Специална Награда на Медиите, определена от Фестивално жури с представители на медиите на песента „ Няма по какъв начин " в осъществяване на Роберта. Наградата връчи Петър Митрев (в-к Галерия). Песента „ Няма по какъв начин " получи и Специалната премия на Фестивала на името на рок легендата Петър Гюзелев, а премията връчи брачната половинка на Гюзелев - Ефросина Гюзелева.

Специалната премия за Принос в българската музика се присъди на певицата Богдана Карадочева. Наградата връчи Ясен Козев - ръководител на Музикаутор.

Конкурсът ще се излъчи на 22 септември от 15:00 по Българска национална телевизия.

Гласуването за Песен на Публиката продължава до 15 октомври 2017, когато ще се излъчи и Гала вечерта на Фестивала по Българска национална телевизия. Песента на Публиката ще се разгласи същият ден в Централната осведомителна емисия „ По света и у нас " по Българска национална телевизия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР