По случай Деня на народните будители - 1 ноември, Националният

...
По случай Деня на народните будители - 1 ноември, Националният
Коментари Харесай

НИМ обявява седмица, посветена на народните будители

По случай Деня на националните будители - 1 ноември, Националният исторически музей афишира седмица, отдадена на празника, която ще се състои от 29 октомври до 2 ноември. В седмицата на будителите ще бъдат провеждани образователни часове в специфична зала на музея, наречена "Старото школо ". Децата ще се потопят в атмосферата на Възраждането, като изкарат един образователен час по "взаимоучителната метода ", въведена и прилагана от доктор Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това - в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век, с дървени чинове и катедра. На първия ред ще седнат най-малките - както е било тогава, а по-големите възпитаници ще влизат в ролята на "показвачи " и "чиноначалници ".
Най-любопитно за тях ще бъде така наречен "затвор " - помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказване непослушните възпитаници. Акцент на седмицата, отдадена на националните будители, ще бъде "Рибният буквар " на доктор Петър Берон от 1824 година, който може да се види в пространството, вдясно от зала 4. Освен това в експозицията на НИМ се намира един от първите преписи на "История славянобългарска " и "Неделник " на Софроний Врачански от 1806 година (зала 4). Часовете за занятия в "Старото школо " са проведени от Детския учебен център на НИМ и са за деца от предучилищна възраст и от I до IV клас. Часове на занятията - 10, 12 и 14 ч.
По случай празника от 29 октомври до 2 ноември включително в НИМ се предлага и екскурзоводна сказка на тематика: "Нашето славно минало ". Част от празничната стратегия ще бъде премиерата на стихосбирката "Диви коне " от Тоня Стойкова, чиновник на НИМ, в Детския център, от 11 ч. на 31 октомври, научи ДУМА от доцент доктор Бони Петрунова, шеф.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР