По случай 130 години от рождението на пионера на българското

...
По случай 130 години от рождението на пионера на българското
Коментари Харесай

Във Варна откриват изложба за 130-годишнината от рождението на кръстника на кинофестивала Любовта е лудост

По случай 130 години от рождението на пионера на българското кино и „ кръстник “ на фестивала „ Любовта е полуда “ на 27 август от 18.00 ч. във ФКЦ - Варна ще бъде открита изложбата „ Васил Гендов. Живот сред театъра и киното “, научи Moreto.net.

Експозицията е формирана от 20 табла с снимки, документи и текст, отдадени на разнообразни тематики от биографията и креативния път на Васил Гендов. За първи път пред необятната аудитория се разкриват редица незнайни обстоятелства за пионера на българското кино, а по този начин също непоказвани до момента фотографии, материали от персоналния му списък, предаден в Националния исторически музей, както и документи, съхранявани във фондовете на ДА „ Архиви “.

В изложбата са показани малко известни страни от живота и артистичната кариера на създателя „ Българан е галант “ като историята на неговия жанр, ученическите му години, ранния му сценичен опит, практиката му на актьор, режисьор, драматург и шеф на пътуваща театрална натрупа, съществувала от 1920 до края на 30-те години.

Изложбата се реализира от теоретичен екип на Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките с началник доцент доктор Александър Донев и с присъединяване на гл. ас. доктор Теодора Дончева и гл. ас. доктор Деян Статулов. Научен съветник на плана е лекар на изкуствознанието Петър Кърджилов. В реализацията на плана вземат участие още Кирил Кирилов /гл.специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „ Публичност на архивите “ към Държавна организация „ Архиви “. Художник-оформител на таблата от експозицията е Даниел Нечев.

Изложбата е осъществена с финансовата поддръжка на Столична община, Столична стратегия Култура, Направление „ София – креативен град на киното (под егидата на ЮНЕСКО) ” и с общителното подпомагане на Българска национална филмотека, Национален исторически музей, Народен спектакъл „ Иван Вазов “, ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България.

Изложбата се показва във Варна благодарение на Фонд „ Научни проучвания “ при МОН по контракт КП-06-Н60/6 от 16 ноември 2021.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР