По случай 112-ата годишнина от рождението на Майка Тереза (със

...
По случай 112-ата годишнина от рождението на Майка Тереза (със
Коментари Харесай

Албанците в Скопие почетоха 112 години от рождението на Майка Тереза

По случай 112-ата годишнина от рождението на Майка Тереза (със светско име Гонджа Бояджиу) Институтът за духовно и културно завещание на албанците в Скопие провежда второто издание на културно-научната демонстрация „ Светлината на Гонджа “, съобщи особено за Българска телеграфна агенция организация КосоваПрес. Годишнината бе мотив и за разпространение на списанието „ Светлината на Гонджа “. В тази демонстрация беше казано, че албанската хуманистка би трябвало да бъде ентусиазъм да живеем и действаме като нея.

Директорът на Института за духовно и културно завещание на албанците в Скопие Скендер Хасани сподели, че Гонджа е албанска щерка, а македонската страна се пробва да отхвърли това.

„ Скопие се гордее, че има щерка, която придвижи наследството и полезностите на албанците по целия свят. Гонджа Бояджиу беше щерка, която е родена в Скопие, а Майка Тереза ​​е фигура на целия свят. Не е инцидентно, че през трите десетилетия, откогато през 1990 година Македония стана самостоятелна от някогашна Югославия, връзката сред епископството на Скопие и Призрен беше прекратена, а с независимостта на Македония се появиха детайлите, които желаят да си присвоят фигурата на Майка Тереза, само че също на Скендербег. Но ние водихме непрекъсната война, с цел да защитим нейната фигура. И успяхме да създадем първата научна институция в света, катедрата на Гонджа Бояджиу. И с това всяка наклонност на македонската страна да присвои тази персона завърши ", сподели той.

Освен това Хасани сподели, че те се борят за възобновяване на полезностите и облика на Майка Тереза ​​в Македония.

„ Ние водим перманентна война, с цел да не се изгубят следите на къщата на Майка Тереза. Сега желаеме да кажем, че в центъра на Скопие, на площада на Скопие, в миналото е имало квартал на албански католици, в този момент го няма. Но ние се борим за възобновяване на полезностите и неотдавна със специфична самодейност създадохме литургия на албански език за албанските католици в Скопие “, сподели той.

Дон Луш Герджи сподели, че албанците би трябвало да се въодушевяват от живота и делото на Майка Тереза ​​и да живеят по нейния образец.

„ За благополучие Майка Тереза ​​днес участва повече освен в имената на учебни заведения, лечебни заведения и пътища, само че и в сърцата и мозъците на албанците. Защото тя би трябвало да бъде за нас щерка, сестра и майка, която ни въодушевява да живеем и да действаме като нея. Нейната мощ беше в Божията обич. Пред тази скулптура, пред вас, имам единствено една дума и едно обръщение - дано бъдем като Майка Тереза. Тя беше велика, прелестна, тя е лицето и най-достойният представител на нашата илирийска традиция, просвета и цивилизация от началото до през днешния ден ”, сподели той.

На годишнината от рождението на Гонджа шефът на Института по история " Али Хадри " в Прищина Теута Шала си спомни за нейната човещина. За благотворителната си активност тя беше удостоена е с най-високи награди и оценки.

Във второто издание на културно-научната демонстрация бе разпространявано списанието „ Светлината на Гонджа “, в което ще има изявления и авторски писания за живота и делото на Майка Тереза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР