По случай 100-годишнината от рождението на Труман Капоти - един

...
По случай 100-годишнината от рождението на Труман Капоти - един
Коментари Харесай

Навършват се 100 г. от рождението на Труман Капоти - автора на Закуска в Тифани и Хладнокръвно

По случай 100-годишнината от рождението на Труман Капоти - един от колосите на американската литература през XX век, на 11 октомври излиза от щемпел ново издание на емблематичния разказ „ Закуска в Тифани “, роман за нестихващия блян към свободата. Художник на новата корица е Люба Халева.

„ Тифани “ е извънредно изтънчен, безценен и фамозен бижутериен магазин в Ню Йорк, който се трансформира в същинска легенда, и то в международен мащаб, след публикуването на романа на Труман Капоти през 1958 година. Книгата става знаково произведение за огромния публицист и го трансформира в жив класик. Главната героиня Холи Голайтли (името значи „ стъпваща леко “) обича да върви в „ Тифани “, тъй като там всичко е така красиво. Холи, ефирна като името си, минава през живота с лекотата на безименната котка, открита от нея, само че макар напъните ѝ да живее единствено в днешния ден, тя носи неизбежния отпечатък на своето минало като всички хора на този свят.

Романът получава такава популярност, че бижутерийният магазин стартира да се популяризира посредством него и посредством едноименния филм на режисьора Блейк Едуардс, чийто сюжет е написан от Капоти. Изпълнението на Одри Хепбърн в „ Закуска в „ Тифани “ се счита за най-хубавото в цялата ѝ кариера. Филмът получава необикновен отзив, отнася огромен брой номинации и „ Оскари “ и е приет за една от класиките на века.

Роден в Ню Орлиънс, Труман Капоти (1924–1984) основава първите си разкази на 8-годишна възраст. В детските си години бъдещият публицист се сприятелява с Харпър Лий, авторката на „ Да убиеш присмехулник “, която го употребява като първообраз за облика на Дил в световноизвестния си разказ. Капоти печели интернационална популярност с романите „ Други гласове, други стаи “ и „ Арфата на тревите “, с доста разкази, есета, репортажи, киносценарии, както и с документалния шедьовър „ Хладнокръвно “ - прототип на жанра „ същински закононарушения “. Неговата визитна картичка са изяществото на езика, мекотата на повествованието, проникновените облици, в по-голямата си част почерпани от личния му живот.

На 20 октомври от 19:00 ч. в границите на особено събитие от програмата на Синелибри ще се състои честване на 100-годишнината и празнично лъчение на кинокласиката „ Закуска в Тифани “ в съдействие с Fashion Days, оповестява Факти.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР