По-скритата роля на президента, заложена в Конституцията, е да осигури

...
По-скритата роля на президента, заложена в Конституцията, е да осигури
Коментари Харесай

Политолог: По-добре коалиции ад хок в парламента, отколкото безпринципни компромиси

По-скритата роля на президента, заложена в Конституцията, е да обезпечи неутрално поле, където партиите да смъкват напрежението и без камери и микрофони да стартират да си поддържат връзка. Това сподели пред политологът Любомир Стефанов.

Партиите, един път вентилирали напрежението " към избора на ръководител на Народното събрание, следва да влязат в работен режим, добави той.

Стефанов предвижда социална опозиция против хартиената бюлетина. Според него е налице настройка, че машините " не са това мрачно зло ", което ни се показва от " истерични политици ".

Няма нищо ужасно и срамно в кабинет на малцинството, акцентира Любомир Стефанов в предаването " Преди всички ", само че дефинира като " едва евентуално " сформирането на държавно управление.

" Очевидно ще има конюнктурни обединения, стига да не са безпринципни. "

Ако са нужни пъкъл хок обединения в парламент без ясно изразени болшинства, дано бъдат такива. Но в случай че са безпринципни взаимни отстъпки, това ще бъде глобено незабавно, тъй като жителите внезапно са повишили чувствителността си за това " какво работят политиците ", разяснява политологът.

В тази конфликтна обстановка, с виртуални болшинства, би трябвало да се даде опция за реализиране на народен консенсус, уточни още в разбора си политологът.

Много дребен е шансът партиите да се схванат за бюджета, посочи Стефанов. По думите му щом не може да се реализира единодушие по нов бюджет, караме по остарелия на автопилот, до момента в който не се реализира болшинство. В противоположен случай изпадаме в риска да стартира сюжетът с актуализацията на бюджета, вкарала страната в " нелогични преразходи ", обслужили предизборни ползи, уточни той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР