По-скоро позитивен ще е резултатът от обявеното преди дни сливане

...
По-скоро позитивен ще е резултатът от обявеното преди дни сливане
Коментари Харесай

Какво ще се случи с българската Ideal Standard след придобиването й от германски конкурент?

По-скоро положителен ще е резултатът от оповестеното преди дни обединение на " Идеал Стандарт Интернешънъл " и Villeroy & Boch, сподели в Севлиево Ян Петер Тевес, основен изпълнителен шеф на " Идеал Стандарт Интернешънъл ", оповестява регионалният сайт.

Припомняме, че на 18 септември 2023 година " Villeroy & Boch " подписа обвързващо съглашение за придобиване на индустриалните компании на Ideal Standard Group. Цената на договорката се основава на оценка на компанията от почти 600 милиона евро.

От управлението на придобиващата компания разясниха, че за някои производства и поделения на  " Идеал Стандарт Интернешънъл " позитивния резултат ще е по-голям.

Едно от тези производства е позиционираният в Севлиево Завод за санитарна арматура. Villeroy & Boch нямат такова произвеждане, а имат предпочитание да навлязат на този пазар и в този смисъл заводът за фитинги в Севлиево е едно огромно предимство за тях, сподели Ян Петер Тeвес.

Що се отнася до Завода за санитарна керамика, той е единственият в границите на компанията с потенциал от 2.5 млн. произведения годишно. Точно това прави завода за керамика в Севлиево единственият с сходно портфолио на европейския пазар, по тази причина се чака, че сливането ще докара единствено до позитивни изгоди за двата завода, сподели Тевес, наблягайки, че става въпрос за произведения с доста високо качество и извънредно конкурентна цена.
 Villeroy & Boch придобива българската Ideal Standard в договорка за €600 милиона
От втория опит, против 600 000 000 евро Ideal Standard въпреки всичко бе добит от по-голям съперник

Севлиевското сдружение е с годишни доходи за близо половин милиард лв.

Ян Петер Тевес не отхвърли, че ще има нужда от софтуерна интеграция,

с цел да се види по какъв начин тъкмо биха могли да се съчетаят производствата с бизнес проектите на новия притежател, " само че и за двете компании сливането е основно, защото и двете са задоволително гъвкави ". Той изясни, че следва да се посочи в кои сфери производствата ще запазят своята автономия и в кои области ще се обединят старания на двете компании, само че " за България изгледите са по-скоро позитивни ".

Как тъкмо ще стане сливането, Ян Петер Тевес заключи по този начин: " Няма да е въпрос на прекачване на отговорности, а по-скоро на допълнение, т.е. всяка от двете компании ще способства със мощните си страни ".

На този стадий не се разисква какво ще е името на позиционираната в Севлиево " Идеал Стандарт-Видима ",

защото все още, а евентуално и в околните три до пет години марките няма да са предпочитана тематика, предвижда Тевес, само че с ангажимента, че " би трябвало да се чуе какво мислят новите притежатели за това ".

" Това обединение значи, че ще се присъединим към най-големите играчи на европейския пазар в бранша на съоръжение на банята във връзка с оборота ", смята изпълнителен шеф на " Villeroy & Boch " Франк Гьоринг.

Според формалния доклад на " Идеал Стандарт Интернешънъл " към 31 декември 2022 година, приходите от продажби за годината възлизат на над 496 млн. лв.. Нетната загуба за годината е 9 млн. лв., при стойност на индикатора от 4,72 млн. лв. облага за миналата година. Служителите на трудов контракт по данни към месец юли тази година наброяват близо 3 000 души. Дpyжecтвoтo имa двe пpoизвoдcтвeни бaзи в гpaд Ceвлиeвo и eднa в ceлo Гpaдницa. 

По мотив 25 години цех за санитарна керамика бе открит нов завод за произвеждане на полимерни калъпи. Инвестицията е в размер на 2 млн. лв..

Интегрираната компания, след привършване на договорката, ще се причисли към най-големите европейски производители на артикули за баня. Акциите на компанията се продават от фондове под ръководството на Anchorage Capital Group и CVC Credit.

В резултат на сливането, оборотът на Villeroy & Boch в бранш бани и уелнес ще се удвои до 1,4 милиарда евро. Заедно с бизнеса за хранене и начин на живот, той може да доближи 1,7 милиарда евро (995 млн. евро през 2022 г.) като цяло за групата.

Това не е първият опит за придобиването на българското сдружение, откакто прeз 2021 година още веднъж. По непотвърдена информация тогава договорката е пропаднала поради спор за оценката на активите компанията.

Villeroy & Boch ще финансира договорката с налични пари и парични еквиваленти, както и с дълг в размер на почти 250 милиона евро. Сделката предстои на нормалните регулаторни прегледи и утвърждения, както и на сполучливото назад изкупуване на облигационната емисия от 325 милиона евро, издадена от Ideal Standard International S.A.

Deutsche Bank AG е финансов консултант, а White & Case е юридически консултант на Ideal Standard.

Припомняме, че през 2007 American Standard, дълготраен притежател на Ideal Standard, дружно с останалата част от бизнеса си обвързван с бани и кухни за 1.27 милиарда евро на фонда Bain Capital Partners. Те от своя страна реструктурираха бизнеса, само че заради задлъжнялост през 2018 година се оказа, че контролът му се държи от Anchorage Capital Group и CVC Credit Partners.

" Идеал Стандарт - Видима " нае 200 души през пандемията и влага още 11 милиона лв.

През предходната година българските фабрики се радват на нараснало търсене
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР