По шест участника има за всяка обособена позиция на обществената

...
По шест участника има за всяка обособена позиция на обществената
Коментари Харесай

Държавната "Автомагистрали" кандидатства заедно с ГБС за ремонта на два тунела на "Хемус"

По шест участника има за всяка обособена позиция на публичната поръчка за ремонт на тунел " Топли дол " и тунел " Правешки ханове " на автомагистрала " Хемус ".

Общата стойност на търга е 75,4 млн. лева без Данък добавена стойност и включва ремонтно - възстановителни работи на съществуващите тунели.

Това ще са идващите огромни поправки на северната автомагистрала след тези на тунелите " Витиня " и " Ечемишка ".

Търгът за " Топли дол " и " Правешки ханове " беше открит на 4 ноември, а срокът за събиране на предложения изтече на 5 декември. Така през днешния ден откакто бяха отворени офертите и оповестени в регистъра на публичните поръчки, станаха известни и претендентите, които са подготвени да ремонтират двата тунела. Очаквано, това са някои от най- огромните строителни компании в страната. Без изненади и непознати
Реклама
За ремонт на тунела " Топли дол " предложения са подали " Геострой ", " Трейс груп холд ", ДЗЗД " Топли дол " (с участници държавната компания " Автомагистрали " и `ГБС инфраструктурно строителство " ), ДЗЗД " Топли дол Хемус " (с участници " Джи пи груп " и " Европейски пътища " ), ОРС Инфраструктура " и " Иса 2000 ".

" Автомагистрали " бяха и формалният реализатор на ремонтите на тръбите на тунел " Витиня " и тунел " Ечемишка ", само че подизпълнител беше точно " ГБС ", която оказва помощ на държавното сдружение и в поддържането на автомагистрала " Хемус ". Това е по този начин, тъй като тези поправки са част от поддръжката на автомагистралата и надлежно до момента включени като действия в договорите на компаниите, които поддържат републиканската пътна мрежа. Именно това са проблематичните контракти, по които бяха открити наддоговорени суми за повече от 1 милиард лева През договорите за поддържане се разпореждаха и съществени поправки без план или спомагателна документи.

" Джи пи груп ", която строи тунел " Железница " и в предишното се свързваше с Валентин Златев, пък е кандидатствала дружно с " Европейски пътища ", която пък е обвързвана с " Грома холд ". " Европейски пътища " беше измежду фирмите, които получиха огромни задатъци за материали по контракти за " Хемус " - близо 50 млн. лева

За втората обособена позиция или ремонтът на тунел " Правешки ханове " участниците са отново 6 и отново същите като се изключи " Правешки ханове " ДЗЗД, където държавното сдружение се е съюзило с " Европейски пътища " и " Джи пи груп ". Основен или настоящ
Реклама
Поддръжката и ремонтът на автомагистрала " Хемус ", включително и на тунелните уреди по нея са част от подписаните контракти на АПИ с компании, извършващи тези действия. Проблемът обаче е, че в интервала 2019 година до началото на 2021 са подписани 34 контракта за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища на обща стойност 757 млн. лева Въз учредената на тези контракти посредством настоящи месечни спомагателни задачи са предоставени действия за 3,4 милиарда лева При инспекции от държавното управление на Кирил Петков бе открито, че тези поправки в по-голямата си част са съществени, а не настоящи, каквито би трябвало да бъдат по контракт.

Въпросните контракти бяха предмет на разбор на две междуведомствени работни групи. През ноември 2021 посредством спомагателни съглашения действието на договорите беше прекъснато, считано от 30 юни 2022 година Това сложи задачата пред служебния кабинет, както и на постоянния да разпореди настоящи поправки и поддръжка на републиканската пътна мрежа след 30 юни 2022 година И този развой обаче завърши несполучливо.

На 5 април АПИ разгласи 7 нови открити процедури за възлагане на публични поръчки за ремонт и поддръжка със период за подаване на предложения до 5 май, само че в края на юни тези процедури бяха прекъснати от възложителя поради пропуски в документите.

В същото време държавното управление на Кирил Петков се Тогава бе издадено решение, което разрешава разплащане единствено след решение на Народното събрание. Преди броени дни обаче и на процедура върна топката в ръцете на АПИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР