По-сериозният проблем е наличието на газ, бъдещото му наличие, неговата

...
По-сериозният проблем е наличието на газ, бъдещото му наличие, неговата
Коментари Харесай

Ще има ли парно тази зима

" По-сериозният проблем е съществуването на газ, бъдещото му съществуване, неговата липса. Топлофикациите в този случай няма да банкрутират, просто ще спрат, тъй като няма да има с каква да работят. Говорим освен за топлофикациите, а за всяка промишленост, който употребява газ, а те не са малко. "
 
Това съобщи пред БНР Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения. По думите му в актуалната обстановка за топлофикациите ще бъде " почти същото, както предходната година – ще оцеляват ".
 
Алтернатива, която тотално да замести газа в газовите топлофикации няма, акцентира Кремен Георгиев. Наредба планува топлофикациите да имат ресурси от мазут за спешни обстановки през зимата за интервал от 10 дни, " а не по принцип да работят на мазут ", посочи той. Според него оттатък екологичните съображения това за оборудванията е пагубно.
 
Запитан за заплахата от прекъсване на парното през зимата Георгиев беше безапелационен: " Ако няма газ физически, не разясняваме цената, топлофикациите няма по какъв начин да дават тази услуга. "
 
Това дали има доста търговци или един търговец на газ не въздейства на съществуването му в страната, добави Кремен Георгиев. " Търговецът продава газ, в случай че този газ е тук, в случай че го има. "
 
Цените на европейските пазари съвсем са достигнали тези от началото на войната, т.е. " по време на най-големия боязън за липса на газ на пазарите ", посочи в предаването " Преди всички " Стоян Панчев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП). Според него това е знак за предстоящо прекъсване или още по-голям недостиг на гориво в идващите месеци.

Вече може да проверим какъв брой е изравнителната сметка за парното

Продължава да няма задоволително достоверна публична информация " от кое място идват доставките, какви контракти има подписани, какви благоприятни условия има за доставки в идващите месеци ", разяснява икономистът.
 
Панчев предвижда, че поради огромните дефицити, които се обрисуват, е доста евентуално всяка страна от Европейски Съюз да стартира да се пробва да изпревари останалите в достъпа до газ.
 
 istock istock
" Това е огромна заплаха – България да се окаже отманеврирана от останалите огромни страни в Европейски Съюз. Попарата, която сърбаме през днешния ден, не е надробена тъкмо в този момент, а последните десетина-дванайсет години, и то освен от българските държавни управления, а от цялостната енергийна политика на Европейски Съюз. ", добави той.
 
Опираме до геополитическия въпрос - подготвени ли сме да преговаряме с съветската страна да възобнови доставките. Това е въпросът, който би трябвало да бъде подложен, заключи икономистът.
 
" Кои задължения ще сложим по-напред - тези към хората, които употребяват газ и в промишлеността, или в бита, или нашите цивилизационни избори, свързани с евроатлантическата ни ориентировка. Това може би ще бъде сложено без заобикалки напълно скоро. ", уточни Панчев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР