По същество не е имало спор за МВнР, то ще

...
По същество не е имало спор за МВнР, то ще
Коментари Харесай

Политолог: МВнР ще остане при ГЕРБ, но не съм за Габриел, че ще е външен

По създание не е имало спор за Министерство на външните работи, то ще остане при ГЕРБ и след ротацията не се чака да има смяна на курса или смяна в посоката, в който и да било от ресорите и министерствата. Това предвижда пред БНР политологът и учител в Софийския университет " Св. Св. Климент Охридски ".

" Такъв спор не е имало по съществото, защото настояването на Политическа партия за външен министър е стратегическа стъпка, с цел да се парират настояванията на ГЕРБ за други министерски постове и да откажат Борисов от други упоритости.  Ротацияте ще се случи в плануваните стъпки и с дребни изключения, където просто министри не желаят да са министри ", разяснява политологът в предаването " 12+3 ".

" Убеден съм, че външно министерство ще остане при ГЕРБ само че дали Мария Габриел ще остане не съм уверен, тъй като е въпрос на спомагателна спогодба ", показа мнението си Стойчев.

И добави: " Като остане при ГЕРБ, ще има полемика дали ще е Габриел или ГЕРБ ще излъчат нов претендент, който да е допустим и за Политическа партия ".  За поста на посланик №1 на България Стойчев загатна имената на Даниел Митов, Николай Младенов, Марин Райков. " Доста многообразие има, в случай че ресорът остане на ГЕРБ ще се договорят за някакъв формат в това число и с Движение за права и свободи ", сподели Стойчев.

Той предложи да не отдава толкоз огромно значение  на името за външен министър, защото надали ще може самичък да взима решения или отвън рамката на болшинството в Народното събрание и кабинета.

" Когато ръководещото болшинство е двупартийно и министър председателят е партиен водач, има огромно значение, кои са министрите, тъй като на процедура те взимат решения. Но когато имаме съдружен кабинет, какъвто е казусът в този момент, и партийните водачи не са в Министерски съвет, а в Народното събрание и те взимат значимите решения , те образуват рамката, в която кабинетът може да оперира. Следователно, които и да бъдат министрите, в случай че не се преценяват с решенията, рамката, политиката,  която им е дефинирало ръководещото болшинство, те могат незабавно да бъдат заменени и целия кабинет ", изясни политологът.

Според него служебните министри в кабинетите на Румен Радев " също бяха пешки, тъй като показваха неговата директна воля ".

И след ротацията Стойчев не чака да има смяна на курса или смяна в посоката, в който и да било от ресорите. " Защото през миналите 9 месеца, в случай че изобщо нещо е направено,  то е да се сложи начало на някакви процеси, те да бъдат изкарани до дъно и тогава да кажем положителни ли са били или не ", чака Стойчев.

За опозицията разяснява, че " в изискванията, в които имаме мобилизирано и стимулирано болшинство,  мъчно можем да чакаме опозицията да направи нещо по друго от това - да е постоянно контра на каквото и да било управническо решение ".   Според него това е значимо, тъй като опозицията е под 30% в Народното събрание и " това, което чакаме от нея е да формулира тези и да има парламентарен израз на опция на ръководещите ".

" Не чакам опозицията да може да блокира работата в Народно събрание или да смъкна държавното управление, не ѝ стигат силите, а несъмнено желаят да го създадат ", сподели Стойчев.

За президента Румен Радев той разяснява:  " Предполагам задоволително е изострен президентът в офанзивите си към ръководещите. Повече от това не знам дали има накъде. "

Политологът напомни, че евроизборите през 2014 доведоха до раздробяване на ръководещото болшинство и оставката на кабинета " Орешарски ".  " Сега нямаме такива условия и митинги, а парламентарното болшинство е огромно, стимулирано да продължава  и няма индикации, че ще има някакви трагични резултати – ГЕРБ или Политическа партия да имат единствено по един мандат ", разяснява Стойчо Стойчев.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР