По решение на Министър председателя Бойко Борисов, строежът на улица

...
По решение на Министър председателя Бойко Борисов, строежът на улица
Коментари Харесай

ИК Лозенец: Неудовлетворени сме, строежът на Златен век спря, но само временно

По решение на Министър ръководителя Бойко Борисов, градежът на улица Златен рог, прочут като Златен Век, беше спрян. Ние от Инициативен комитет Лозенец приветстваме тази крачка в вярната посока! Но надалеч не сме удовлетворени и не считаме въпроса за завършен, пишат в своя позиция от Инициативен комитет " Лозенец ". 
 Аврамова: Софийски административен съд ще каже дали градежът на Златен век е легален  Фандъкова настоя, Борисов спря градежа на Златен век
В текста им се споделя: 

От прессъобщението на Министерски съвет излиза наяве, че градежът е спрян краткотрайно. Сред аргументите за прекъсване не се загатва даже изтекло строително позволение. Единственото, което се прави, е да се засилят ограниченията, които ДНСК предприе след последната си инспекция – вместо прекъсване на строителството единствено за подземния етаж, в този момент се стопира за целия обект. Защото има несъответствия. Не тъй като разрешението за градеж е изтекло, както споделиха пред медиите и Кметът на Столицата, Главният проектант, та дори и шефът на ДНСК. Това не се загатва на никое място. Това за нас е извънредно неудовлетворително и разминаването във формулировката води до разликата дали след корекции може или не може да се продължи строителството. Изказването на министър Аврамова удостовери това безпокойство като уточни, че нарушаванията са в подземните равнища и в прилежащ терен. Не това пита обществото към този момент две седмици.

Въпросът е има ли годно позволение за градеж или потвърждавате, че е изтекло. 

Подобно предизборно мятане на прахуляк в очите на хората в допълнение уронва вярата в добросъвестността на институциите. Ако задачата е просто да се понижи напрежението преди изборите, то това не оказва помощ за реализиране на добър краен резултат. 

Обръщаме внимание, че строителството и през днешния ден продължава макар трусовете в цялата страна. Констативният акт на ДНСК има 7-дневен период за възражения преди издаване на заповедта за прекъсване на строителството. Действията на вложителя демонстрират, че той няма желание да се съобрази с този акт.

Все още не сме получили отговор на въпросите:
1. Защо откакто всички институции, в това число и Народното събрание споделиха, че строителното позволение на Златен Век не попада под действието на поправката „ Артекс “, за какво до този миг не са взети ограничения по издаване на заповед за унищожаване на нелегално издигнатото?
2. В кой нормативен акт е посочено, че заповедите за основни промени на градеж (по член 154 от ЗУТ) удължават периода на довеждане докрай на строителството? Тази теза беше показана от арх. Несторов на конференцията на 28 март.
3. Защо, в случай че неотдавна признатата корекция Артекс има назад деяние за Златен Век, не се ползва също по този начин и новият Общ организационен проект на град София? Също закон, също заварено състояние!
4. Защо ДНСК е направило редица инспекции и едвам в този момент открива тези супер съществени нарушавания, които са задоволителни, с цел да спрат строителството на постройка 2ра категория? И за какво няма осъдени чиновници за това, че по време на първите инспекции не са открити тези основни нарушавания?
5. Има ли риск с обжалване от страна на вложителя на заповедта за прекъсване на строителството въобще да не се стигне до влизане в действие на заповедта за прекъсване и всичко да се окаже временен пиар?
Каним всички институции, свързани с този проблем, да създадат и идната крачка в вярната посока:
1. Да спрат строителството на постройката дефинитивно. Сградата може да бъде приключена едвам след преправка и утвърждение на нов план, който да дава отговор на сегашното законодателство и строителни правила, в това число във връзка с рестриктивните мерки за оптималната височина от 26м (8-9 етажа).
2. Да издадат заповед за унищожаване на нелегално издигнатите етажи и понижаване на височината на постройката до размерите, планувани в закона.
3. Да се изиска оставката на шефа на ДНСК проектант Иван Несторов и на заместник-министъра на Министерство на регионалното развитие Валентин Йовев.

Нека не разрешаваме на закона да бъде подвластен от персоналната воля и умения на един човек. Нека да накараме институциите да работят според закона!

Поради това, ние от предприемчив комитет „ Лозенец “ оставаме в цялостна подготвеност за нови протестни дейности, до момента в който ДНСК не си встъпи в отговорностите по закон и не приключи строителството на „ Златен Век “ дефинитивно. Междувременно Комитетът ще използваме момента на облекчение с краткотрайното прекъсване на градежа, с цел да подновим и институционалния си напън за осъществяване на закона:
Ще търсим формалната позиция на Парламента и отрасловите комисии за приложимостта на прилаганите от ДНСК трактовки на законите
Ще апелираме всички заповеди по проблема „ Златен Век “, издадени след 19.11.2017г, когато по всеобщото мнение изтича разрешението за градеж. За задачата ще подадем нов сигнал до прокуратурата, с цел да може да се откри, дали тези заповеди, издадени за изтекло позволение за градеж, са оскъдни или не.
Подготвяме и втора тъжба – против компанията на госпожа Мирянова, която в качеството си на строителен контрол на обекта е пропуснала да означи, че разрешението за градеж е изтекло и по този метод е нарушила отговорностите си по член 168 от Закон за устройство на територията. Очаквайте внасянето на жалбите на 9 февруари (вторник) от 12.00ч.
Обмисляме сигнализиране на Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ по отношение на Артекс инженеринг защото посредством неизпълняване на закона се обезпечава непозволено 100 млн. лева облага на частна компания.
Вече организирахме среща с Омбудсмана на Република България и госпожа Манолова пое ангажимент да заведе дело към Върховен административен съд за тълкувателно мнение по отношение на приложението на член 154 от Закон за устройство на територията и дали той удължава действието на разрешителното за градеж.
Тъй като нямаме доверие, че ДНСК и Министерство на регионалното развитие ще си свършат работата по този проблем, задачата ни е останалите виновни институции да дадат в своите пълномощия формалните отговори дали разрешението за градеж на Златен век е годно или не. И надлежно дали би трябвало да се приключи дефинитивно строителството.
Ние от Инициативен комитет Лозенец ще продължаваме да се борим страната да работи съгласно законите, които сама си е гласувала. Смятаме, че най-малко това би трябвало да се чака от страна - член на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР