По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф.

...
По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф.
Коментари Харесай

Горските стопанства ще контролират за изсичането на горите

По предписание на министъра на земеделието, храните и горите проф. доктор горските стопанства ще правят засилен надзор за съблюдаване на възбраната против в страната. На място в държавните горски предприятия, районните дирекции по горите и държавните ловни стопанства ще бъдат изпращани и мобилни екипи от Изпълнителна организация по горите.
До края на годината се лимитира планирането и провеждането на сечи в държавните горски територии. Забраната обгръща изсичането на гори в 15 метровата зона от двете страни на непрекъснатите водни течения, както и в буферната зона, която включва 100-метровата линия на реките Марица, Тунджа, Места, Струма, Арда, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Янтра, Вит, Съзлийка, Стряма, Осъм, Русенски Лом, Камчия, Велека и Резовска.
 Бърза сеч за 10% от горите в България се предлага в законопроект на Вътрешна македонска революционна организация? Бърза сеч за 10% от горите в България се предлага в законопроект на Вътрешна македонска революционна организация?
Около 3,7 млн. декара гори, залесени върху аграрни земи, ще могат да бъдат изсичани единствено с позволение от кметовете на обитаеми места...
Преустановява се и сечта в линията от 15 метра от всяка страна на поройните водни течения, в периметър от 200 метра към язовири и езера и в радиус от 20 метра до извори, кладенци, каптажи, водопои и други водоизточници, които не са включени в санитарноохранителните зони. Ограничават се сечите в урбанизирани територии и горски територии за отбрана на постройките и обектите на техническата инфраструктура в избрани диапазони.
Санитарни, насилствени и механически сечи ще се позволяват единствено за запазване на горските територии от пожари, асимилиране на дървесина от парцели с променено предопределение, парцели, върху които е учредено право на градеж или право на прилагане и сервитути по реда на Закона за горите и Закона за енергетиката. Сечи ще бъдат провеждани и за отбрана крайбрежията и островите на река Дунав, както и на основаните хидромелиоративни системи и уреди за предотвратяване от нездравословното влияние на водите.
По разпореждане на министър Бозуков, държавните предприятия ще понижат и с 30 % размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопанските проекти на Държавните горски предприятия и Държавните ловни стопанства от високостъблени гори с възраст над 100 година Средногодишното прилагане не би трябвало да надвишава 10 % по размер и повърхност от плануваното в горскостопанските проекти. Изискванията не се отнасят за добива от санитарни, насилствени и механически сечи.
Изпълнителната организация по горите следва да предприеме дейности за цифровизация и обезпечаване на гласност на дейностите в горския бранш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР