По-рано този месец Швеция стана най-новият член на НАТО, присъединявайки

...
По-рано този месец Швеция стана най-новият член на НАТО, присъединявайки
Коментари Харесай

Американски щат е извън НАТО

По-рано този месец Швеция стана най-новият член на НАТО, присъединявайки се към 31 страни в алианса за сигурност, в това число Съединени американски щати. Е, влизат 49 от 50-те Съединени щати.

Защото по силата на географски и исторически особености Хавайските острови механически не са включени в пакта на НАТО. Ако непозната мощ нападне Хаваите - да вземем за пример базата на американските военноморски сили в Пърл Харбър или щаба на Индо-тихоокеанското командване северозападно от Хонолулу - членовете на Организацията на Северноатлантическия контракт няма да бъдат задължени да се изправят в отбрана на щата Алоха.

" Това е най-странното нещо ", споделя Дейвид Санторо, президент на мозъчния концерн Тихоокеански конгрес в Хонолулу, който прибавя, че даже множеството поданици на Хаваите нямат визия, че техният щат механически е отвън алианса.

" Хората са склонни да считат, че Хавайските острови са част от Съединени американски щати и затова са обхванати от НАТО ", споделя той.

Но той признава, че подсказката е в името на алианса - Организация на Северноатлантическия контракт.
Разбира се, Хаваите се намират в Тихия океан и за разлика от Калифорния, Колорадо или Аляска, 50-ият щат не е част от континенталната част на Съединени американски щати, която доближава до Северния Атлантически океан на източните си крайбрежия.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР