По-рано това лято турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че

...
Коментари Харесай

С колко се покачват цените в Турция

По-рано това лято турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че е помолил шефа на централната банка - четвъртият, който назначи за две години, да стартира да понижава лихвите. Г-н Ердоган даже уточни дата за началото на цикъла на по-разхлабена парична политика. " Трябва да дочакаме юли, август, с цел да стартират да понижават лихвите ", сподели той. Може да се наложи да чака доста по-дълго.

Седмица преди съвещанието на централната банка за установяване на паричната политика, на 14 юли статистическият орган на страната (TUIK) разкри, че инфлацията се е нараснала до 17.5% през юни, надминавайки даже най-песимистичните прогнози. Това е повече от три пъти над задачата на централната банка за инфлация от 5% и покрай главната рента по заеми, която е 19%. В този случай банката нямаше различен избор, с изключение на да резервира лихвените проценти непроменени. Почти сигурно ще направи същото през август.

Мнозина турци са уверени, че ситуацията е даже по-лошо, в сравнение с допускат данните. Според скорошно изследване над 83% считат, че същинският % на инфлация е по-висок от формалния. Inflation Research Group, самостоятелна група учени, счита, че тя е към 40%. Собственият показател на групата разчита на данните за цените, събрани от онлайн търговците на дребно и обновени няколко пъти дневно, споделя Вейсел Улусой, ученият, управляващ плана. Кошницата със артикули се припокрива значително с тази на TUIK, само че изключва продукти като алкохол, обучение и опазване на здравето, където държавното управление е в положение да управлява цените. Г-н Улусой твърди, че ценовият му показател е по-добре координиран с потребителските и пазарните настроения.

Той и неговите сътрудници могат да бъдат изправени пред правосъдни обвинявания. През май TUIK подаде наказателна тъжба против откривателите, потвърждавайки, че метаданните на уеб страницата им не дават отговор на правните стандарти. Групата " дезинформира обществеността " и " подкопава доверието в формалната статистика ", се споделя в жалбата. Това доверие, наподобява, от дълго време е изчезнало.

Захранвана от стимулиращите стратегии и възходящото търсене, инфлацията се повишава в множеството стопански системи. Но казусът на Турция има доста по-дълбоки корени. Двуцифрената инфлация се задържа преди четири години вследствие на евтини заеми, неприятна парична политика и валутна рецесия и от този момент не отслабва. Това възроди страховете за връщане към 70-те години на предишния век, когато инфлацията се задържа близо 20% в продължение на няколко години, единствено с цел да се взриви до трицифрени стойности. Бяха нужни още три десетилетия и мъчителна икономическа рецесия през 2001 година, с цел да се намали под 10%.

Централната банка дава обещание да държи цените под надзор. Но под натиска на г -н Ердоган тя ще увеличи лихвите единствено в краен случай и евентуално прекомерно късно. " Ако не можем да направляваме инфлацията на сегашните равнища, може да загубим надзор ", предизвестява Керим Рота, някогашен чиновник на финансовото министерство и един от създателите на новопоявила се опозиционна партия. Г-н Рота споделя, че резервира известна религия в формалните данни. " Но даже и с числата на TUIK, споделя той, това е злополука. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР