По-рано тази седмица техническият директор на Тойота Паскал Васелон се

...
По-рано тази седмица техническият директор на Тойота Паскал Васелон се
Коментари Харесай

Пилотите от IMSA защитиха американизацията на 24-те часа на Льо Ман

По-рано тази седмица техническият шеф на Тойота Паскал Васелон се изрече много остро против измененията в правилника за колата на сигурността в „ 24-те часа на Льо Ман “. Френският инженер дефинира тези промени като „ американизация на Льо Ман “ и сподели, че след тях надпреварата ще загуби част от своята правота.

Самите правила включват събирането на колоната при всяка неутрализация, като се изключи тези в последния час на надпреварата, което пък ще докара до опазване на интригата допустимо най-дълго.
 В Тойота възроптаха против В Тойота възроптаха против " американизацията " на " 24 часа на Льо Ман "
Част от водачите, които ще карат този уикенд, само че в това време се състезават и в американския шампионат за спортни коли (IMSA), където се употребяват сходни правила за колата на сигурността, опазиха измененията в правилника за „ 24-те часа на Льо Ман “.
 Ето по какъв начин тъкмо ще работи новата процедура за колата на сигурността в Льо Ман Ето по какъв начин тъкмо ще работи новата процедура за колата на сигурността в Льо Ман
Сред бранителите на тази смяна бе водачът на Кадилак-а на Екшън Експрес с №311 Алекс Симс, който уточни случаи от предишното, в които ранно излизане на колата на сигурността е разкъсвало прекалено много колоната и действително това е убивало борбата за успеха в даден клас. Британецът цитира особено случая от 2018 година, когато Порше-то с №92 в GTE Pro завоюва доста от едно ранно обезвреждане на конкуренцията и повече не беше настигнато.

„ В Световния шампионат за устойчивост (WEC) изцяло поддържам концепцията даден тим да резервира преднината си след неутрализация. Но имаше една година, когато Порше №92 завоюва обиколка рано-рано, просто тъй като остана обиколка повече преди прекъсването си в бокса и това умъртви надпреварата.

„ Симпатизирам на мненията на Паскал, говорейки за духа на Льо Ман. Състезанието постоянно е било ръководено по този начин, че най-бързата кола да се отдалечава от колоната и да гради своя задатък през нощта и в ранните неделни часове. Но аз имам толкоз надпревари в IMSA, в които задатъкът или пасивът ти се заличава от колата на сигурността, което прави конкуренциите много по-вълнуващи. Това може както да бъде в твой ущърб, по този начин да бъде в твой плюс. Но в края на деня би трябвало да го приемеш, тъй като по този начин надпреварата ще бъде по-вълнуващо “, сподели Симс.

Ник Танди, който кара за Порше в IMSA и ще кара американското Порше на Пенске с №75 показа своето мнение, че новата система му харесва, защото в този момент шансът надпреварите в LMP2 и GTE Am да бъдат разрушени от колите на сигурността са много по-малки. Британецът цитира още случаи, в които колите на сигурността имаха съществено отражение върху крайния процес на конкуренцията в LMP2 и GTE Pro. Той уточни случилото се през 2019, когато четири коли се откъснаха от колоната в GTE Pro и казусът от предходната година в LMP2, когато JOTA №38 бе разграничена от преследвачите при единственото излизане на колите на сигурността.

„ Рядко се случва колите във водещия клас да бъдат разграничени от колите на сигурността, тъй като те нормално излизат пред водещата кола в този клас. За другите класове обаче това не важи и възможностите колоната да се разпокъса са много по-големи.

„ Ако го гледаме от погледа на Hypercar новите правила могат да повлияят на съревнование, само че в случай че приказваме за другите класове, тяхната концепция е резултатът върху тях да бъде по-малък. Мисля, че шансът Hypercar в този момент да бъде обиден от новите правила е по-малък, в сравнение с беше шансът GTE или LMP2 да бъдат наранени от старите правила. Като цяло мисля, че смяната е за положително “, сподели Танди.

Той също по този начин разяснява и изявлението на Васелон, който сподели, че в първите 90% от дистанцията тимовете ще карат по-спокойно и само ще желаят да останат в обиколката на лидера, надявайки се на късна неутрализация и събиране на колоната.

„ Дали ще прекараме по-голямата част от надпреварата, карайки умерено и да чакаме кола на сигурността? Няма късмет. Миналата година имаше единствено една кола на сигурността. Не чакаме да имаме доста коли на сигурността, тук възможностите да има кола на сигурността не са огромни “, съобщи Танди.

Бившият първенец в Индикар Симон Пажно, който през тази година комбинира своята стратегия в Индикар с частична такава от IMSA, където взе участие единствено в маратонските съревнования с Meyer Shank Racing съобщи, че за него остарялата система е била по-шокираща, в сравнение с нова.

„ Аз бих попитал почитателите какво желаят да видят. В края на деня ние за какво караме 24 часа? Заради чистото показване или да забавляваме почитателите? Това е разликата сред надпреварите в Европа и Щатите. В Съединени американски щати явно ние се състезаваме за почитателите “, изясни Пажно.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР