По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов,

...
По-рано през деня Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов,
Коментари Харесай

Финансовото министерство отлага с половин година спорната наредба Н-18

По-рано денем Бойко Борисов даде знак на Владислав Горанов, че е по-добре да се отсрочат новите правила

© Анелия Николова Частта от Наредба Н-18, която вкарва нови правила към софтуерите за ръководство на продажбите (СУПТО), ще влезе в действие не в края на януари, а шест месеца по-късно. Това стана ясно след срещата на финансовия министър с хотелиери и ресторантьори, на която организациите са поискали отсрочване. Промяната визира стотици хиляди компании.

Поредното удължение на периода е за да има задоволително време да се изчистят някои неясноти по използването на условията в наредбата, както и бизнесът да образова чиновниците си за работа с новите софтуери. На срещата е бил издигнат и въпросът за правото на Националната организация за приходите (НАП) да запечатва за един месец търговски обекти, които не работят по разпоредбите на Н-18, защото тази мярка е непропорционална на нарушаването. Държавата е дала обещание да намерения разнообразни разновидности на тази наказателна мярка, които да са съотносими към откритите по време на инспекции несъответствия.

О ще при започване на деня министър председателят Бойко Борисов на конференция на " Капитал " чу недоволства на представители на бизнеса и загатна, че новите правила могат да бъдат отсрочени.

Проблемът потегли от другояче положителната концепция да се лимитират сивите заплащания, само че Национална агенция за приходите сътвори неразбираеми текстове, които трансформира в ход до последно. Най-оспорваната част от разпоредбите са свързани точно с употребения от фирмите програмен продукт (СУПТО) - съгласно наредбата единствено лицензирани от данъчните сходни стратегии ще могат да се употребяват. Всеки бранш обаче употребява друг вид софтуери, постоянно и основани от световни компании, и пренастройването е неразбираемо, скъпо и даже невероятно. Други бизнеси пък към този момент са с конфигурирани СУПТО, само че срещат компликации при работата си с него, споделят и че нямат задоволително време да обучат сложителите си, което е причина за неточности.

В момента Национална агенция за приходите е лицензирала над 650 софтуера, само че компании настояват, че има доста подадени, само че към този момент неразгледани от данъчните артикули.

Междувременно през днешния ден беше обнародвана и поредна доза промени в Н-18, която касае работата на електронните магазини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР