По-рано от Възраждане съобщиха, че жандармерията в Гърция е отцепила

...
По-рано от Възраждане съобщиха, че жандармерията в Гърция е отцепила
Коментари Харесай

Външният министър потвърди за спрени от гръцките власти българи напът към гроба на Гоце Делчев

По-рано от " Възраждане " оповестиха, че жандармерията в Гърция е отделила региона към село Баница, където е заровен Гоце Делчев.

Първата българска кола, която е пристигнала там, е арестувана, а българските жители - отведени в незнайна посока, настояват от партията на Костадин Костадинов. От " Възраждане " подсетиха, че български жители пътуват през днешния ден натам, с цел да посетят лобното място на Гоце Делчев.

Иван Кондов обаче посочи, че българските жители не са задържани. Те са били спрени, не са били позволени да стигнат до дестинацията си. Отведени са в полицейското ръководство за инспекция на документи, изясни външният министър, представен от Българска телеграфна агенция.

" Имаме уверението на генералния ни консул в Солун, че ще бъдат освободени до половин час ", сподели още министърът.

Той уточни, че към момента не е ясна повода, заради която българите са били спрени.

Гоце Делчев, деятел на националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско, идеолог и уредник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, умира през 1903 година край село Баница.

По мотив 120 години от гибелта му в град Гоце Делчев и в Благоевград са планувани тържествени прояви, в които ще вземат участие президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

В Скопие също означават годишнината, като честванията започнаха с панихида в двора на църквата " Св. Спас ", където се намира саркофагът с костите на Гоце Делчев. Министерството на вътрешните работи в Северна Македония вкара от през вчерашния ден вечерта специфичен режим на придвижване, като улицата в подножието на Скопското кале до църквата " Св. Спас " е затворена за придвижване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР