По-рано на брифинг в НС съпредседателят на Демократична България Христо

...
По-рано на брифинг в НС съпредседателят на Демократична България Христо
Коментари Харесай

ПП-ДБ внесоха в НС проектоправилата за избор на новата антикорупционна комисия

По-рано на брифинг в Народно събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов разгласи, че разпоредбите за избор на членове на антикорупционния орган ще бъдат импортирани през днешния ден в Народното събрание.

Предвижда се Номинационната комисия да е от пет самостоятелни членове - по един от състава и препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правораздаването, Омбудсмана на Република България и Сметната палата.

Всеки от членовете ѝ би трябвало да дава отговор на условията на Закона за противопоставяне на корупцията - да е работоспособен български жител, който няма друго гражданство; да не е осъждан за закононарушение, без значение от реабилитацията, и не е освобождаван от наказателна отговорност за съзнателно престъпление; да не е лишен от правото да заема избрана обществена служба или да упражнява избрана специалност или дейност; да няма просрочени обществени отговорности над минималната работна заплата; да не е бил член на управителен или надзорен орган на политическа партия в последните пет години. Сред условията е също през последните 5 години да не е бил депутат или член на Европейския парламент, определен от Република България, нито член на Министерския съвет и да не е заемал служба в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт.

Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията към Народно събрание изпраща до петте институции покана да дефинират представител за член на Номинационната комисия в период до 15 дни от приемане на поканата, планува планът. В 7-дневен период от представянето на предложенията, Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията ревизира дали препоръчаните претенденти отговорят на законовите условия и с решение дефинира и афишира на интернет страницата на Народното събрание състава на Номинационната комисия, като привиква същата на първо съвещание в период не по-късно от 7 дни от датата на решението.

Номинационната комисия заседава в постройката на Народното събрание и се подкрепя административно от сътрудниците на Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията, е записано в плана. На първото си съвещание тя избира ръководител и заместник-председател. Членовете на Номинационната комисия вземат участие персонално в работата ѝ, в това число отдалечено посредством видеоконферентна връзка, без да делегират пълномощията си на други лица, в това число на други членове на комисията.

На първото си съвещание, Номинационната комисия изготвя стратегия и график за работата си, които включват запознаване с показаните документи на претендентите за членове на Комисията за противопоставяне на корупцията; инспекция на професионалните и нравствените качества на всеки един от тях; събирането на спомагателна информация за претендентите, при необходимост; условие на спомагателни документи от претендентите, планува още планът.

Комисията прави асортимент по допустимост на претендентите, като позволява до чуване тези от тях, които дават отговор на законовите условия за заемане на длъжността. В период до 30 дни от съвещанието по допустимост, Номинационната комисия организира обществено чуване на позволените претенденти и внася пред Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията на Народното събрание обстоен и стимулиран отчет, който съдържа мнение за представянето на претендентите, както и целесъобразно оценяване на база умозаключение за осъществяване на законовите условия за заемане на длъжността; нравствените и професионалните качества на претендентите и тяхната подготовка и опит и други

От ПП-ДБ оферират стимулирани оферти за претенденти за членове на антикорупционния орган да се вършат от народни представители или от юридически лица с нестопанска цел в социална изгода.

Народно събрание избира членове на Комисия за противопоставяне на корупцията с болшинство две трети от всички народни представители. Когато трима от претендентите не получат нужните две трети от гласовете, се организира наново гласоподаване по същия ред. Ако и тогава трима от претендентите не получат нужните гласове, Народното събрание приема решение за разкриване на нова процедура за избор. В период до З месеца преди приключване мандата на Комисията за противопоставяне на корупцията, Комисията за предварителна защита и противопоставяне на корупцията насочва обществена покана за внасяне на оферти за претенденти за последващи членове на антикорупционния орган, е записано още в плана.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР