По-рано казахстанската полиция каза, че силите на реда са елиминирали

...
По-рано казахстанската полиция каза, че силите на реда са елиминирали
Коментари Харесай

Казахстан: 12 полицаи са загинали, един е обезглавен

По-рано казахстанската полиция сподели, че силите на реда са " отстранили " десетки бунтовници в Алмати. Това са най-големите митинги в Казахстан, откогато богатата на нефт някогашна руска република закупи самостоятелност през 1991 година Искрата на недоволството бе дадена от повишаването на горивата.

Русия изпрати свои военни в Казахстан. Въздушни десантчици са били ситуирани в централноазиатската някогашна руска република като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), удостовери военният блок, доминиран от Москва. ОДКС към този момент разгласи тази нощ, че ще се съобрази с настояването на Казахстан за помощ.

Контингентът ще бъде ситуиран в централноазиатската страна за стеснен интервал от време, " с цел да стабилизира и възстановява ситуацията в страната ", написа във Facebook арменският министър председател Никол Пашинян. Казахстан изиска помощ от ОДКС за възобновяване на реда, откакто всеобщи митинги против високите цени на силата в богатата на нефт някогашна руска република с население от над 18 милиона души прераснаха в вълнения. Президентът Касъм-Жомарт Токаев разпусна държавното управление, след което през вчерашния ден военните се намесиха в най-многолюдния град в страната Алмати. Токаев назова размириците " подкопаване на целостта на страната ".

Съединени американски щати осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент прикани протестиращите и управляващите в централноазиатската страна да бъдат сдържани. Дипломатическото ведомство назова Казахстан " скъп сътрудник " и прикани всички казахстанци да почитат институциите, да съблюдават човешките права и медийните свободи. Протестиращи в Казахстан убиха през последните два дни 8 чиновници на полицията и националната армия и щурмуваха и подпалиха държавни здания, ядосани от нарастването на цените на горивата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР