По проекти за близо 380 млн. лв. се работи във

...
По проекти за близо 380 млн. лв. се работи във
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Варна работи по проекти за 380 млн. лв.

По планове за близо 380 млн. лева се работи във Варна. Сред тях са средствата по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, в размер на 85 млн. лева с директен бенефициент община Варна; планове с финансиране от националния бюджет за още 85 млн. лева.; пътни обекти за над 27 млн. лева на Агенция „ Пътна инфраструктура “; планове за професионални гимназии, спортното учебно заведение във Варна; още към 50 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” към съответни бенефициенти; над 110 млн. лева за водния цикъл на регионалния център; реконструкцията на основния тръбопровод в квартал „ Аспарухово “, модернизиране на пречиствателната станция в Златни пясъци и други обекти.

Това заяви в морската столица министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Заедно с кмета Иван Портних той инспектира ремонта на бул. „ Приморски “ и ревизира напредъка на финансираните по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ поправки на ул. „ Мара Тасева “ и бул. „ Първи май “ в кв. „ Аспарухово “. Във Варна Нанков направи оглед и на построяването на втория стадий от водопровода за кв. „ Аспарухово “ и се срещна със градежа на бул. „ Левски “. В огледа на обектите се включиха регионалният шеф Стоян Пасев, Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет, Христо Иванов – зам.-кмет на Община Варна, представители на компаниите реализатори на ремонтните действия.

Кметът Иван Портних срещна министъра с настоящата работа по обектите – по бул. „ Левски “ са сложени над 900 водача, 1730 м водопроводи и 2025 м битова и дъждовна канализация, прави се промяна и изместване на дерето до Максуда. Според министър Нанков обектът би трябвало да е подготвен до 15 август. В построяването на новия бул. се влагат 70,5 млн. лева от държавния бюджет.

Във Варна сега се извършват ремонтни действия, по програмата за настоящ ремонт и поддържане на АПИ и на моста „ Звездица “ на Автомагистрала „ Черно море “. До края на месеца би трябвало да е подготвен планът на детелината на „ Игнатиево “, посредством която ще се изнесе трафикът за курортите на север от Варна.Ще бъдат довършени и ремонтите на пътя Добрич – Албена и Аксаково – Албена.

От бюджетната стратегия на министерството се финансира подмяната на съществуващия тръбопровод в квартал „ Аспарухово “. „ През предходната година имахме съглашение за 1,1 млн. лева, остават още 2 млн. лева “, разяснява Нанков. По думите му ремонтът се чака да завърши до първи май. „ Очакваме да няма повече воден режим за хората в Аспарухово “, акцентира Нанков и заключи, че целевите средства от страната за водопроводи във Варна възлизат на близо 8 млн. лева

С началото на строителния сезон ще започват и нови поправки на тунели и мостови уреди по автомагистрала „ Хемус “, изясни районният министър и акцентира, че те ще се правят по графици, тъй че от началото на дейния туристически сезон - 15 юни, да няма тапи и тапи по аутобана. Ако има поправки, ще бъдат по долното стоене на мостовите уреди, с цел да не пречат и да не затрудняват трафика.

„ Общо 77 км през тази и идната година ще се построяват от автомагистрала „ Хемус “, съобщи още министърът. Тази година започва действителното строителство на 25 километра от аутобана, готово е строителното позволение за западния сектор на Автомагистрала „ Хемус “ – малко повече от 9 километра от Ябланица до разклона за Тетевен при п.в.Боаза. До два месеца би трябвало да е направено строителното позволение и за 16,5 км от Белокопитово до п.в. Бухово. Отделно ще започва тръжната процедура и за 52 км до разклона за Плевен и Ловеч с път ІІ-35.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР