По принцип съществува непрекъснато риск от инциденти на кръстовища. Те

...
По принцип съществува непрекъснато риск от инциденти на кръстовища. Те
Коментари Харесай

Кръстовищата извън града са най-опасни

По принцип съществува непрестанно риск от произшествия на кръстовища. Те са изключително рискови отвън обитаемоте места. Това е резултат от изследване на най-големия немски авто клуб ADAC. Според него една четвърт от всички катастрофи в Германия се случват отвън града по федерални, държавни или регионални пътища. Повече от 28 % от случаите се случват там при завиване или секване.

По информация на ADAC 340 души са починали, а 7141 участници в придвижването са били тежко ранени през 2019 година За да разпознават капацитета за усъвършенстване и понижаване на следствията от сходни катастрофи, специалистите по трафика са се огледали в прилежащите страни и дружно с отделите за изследване на произшествията на клубовете ÖAMTC и AXA Switzerland са проучили аргументите за такива катастрофи.

Видовете катастрофи се разграничават в трите страни - в Германия да вземем за пример злополуките се случват най-често при завиване наляво при насрещно придвижване. В Швейцария пък тези, които желаят да завият наляво по основния път, най-често се сблъскват с транспортно средство от страната на водача, което има преимущество.

В Австрия прекосяването най-често е в спор с напречното придвижване в двете направления, оповестяват от автомобилния клуб. Съвместното изследване на ADAC демонстрира, че няма единно, транснационално решение на казуса с повредите. Експертите споделят, че коригиращите дейности би трябвало да се подхващат посредством целенасочени разбори и ограничения.

Друг резултат от изследването - по-младите и по-възрастните водачи по-специално имат нараснал риск от причиняване на злополуки при завиване или секване. Автоматичните проби демонстрират, че лявата видимост постоянно е неприятна. Достатъчната цялостна видимост на автомобила е изключително значима за несигурните водачи. ADAC счита, че производителите имат обвързване да подобрят опциите за видимост на водачите, с цел да се понижат произшествията.

Технологията на транспортните средства също по този начин предлага благоприятни условия за повишение на сигурността на придвижването на кръстовища: асистентите за завиване на кръстовище с огромен ъгъл на отваряне на датчиците могат да предотвратят доста произшествия. Въпреки че сходни решения към този момент се изследват по-внимателно като част от програмата за отбрана на потребителите Euro NCAP, към момента може да мине известно време, преди задоволително коли да бъдат оборудвани с тази технология.

Дотогава, съгласно специалистите, кръстовищата би трябвало да бъдат направени по-безопасни посредством градивни ограничения - задоволителна видимост на кръстовището и пресичащите участници в придвижването, създаване на кръгови кръстовища или пътни острови и слагане на светофари или предупреждаващи знаци за прекъсване.

Интересна картинка ни дава статистиката във връзка с злополуките и умрелите в пътни катастрофи в Германия надлежно на автомагистрала, извънградско и градско придвижване. Тя сочи че най-безопасно е придвижването по автомагистралите със надлежно 7% произшествия и 12 % починали. При градското придвижване цифрите са произшествия 69% и починали 31 %, а при извънградското 24% надлежно и 58 %.

Бел.ред. Това последното е за сведение на “специалистите ” по сигурност на придвижването у нас /КАТ и някои експерти/ на които единствено ограничавания в скороста и санкции са им в главите...
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР