По предварителни данни на Националното преброяване на населението и жилищния

...
По предварителни данни на Националното преброяване на населението и жилищния
Коментари Харесай

Наемите в Пловдив спряха да растат. Какви са причините?

По предварителни данни на Националното броене на популацията и жилищния фонд у нас в област Пловдив има 348 107 жилища. По данни на Евростат към 30% от тях са необитаеми. С други думи в региона има над 100 000 жилища, които пустеят.

Предвид възходящия ритъм на строителство в град Пловдив, не е учудващо, че на пазара скоро ще излязат още десетки нови жилището, които сега са в градеж. Бетонното мултиплициране за сметка на демографския срив пък разумно води до извода, че броят на свободните жилища занапред ще се усилва.

Високите цени на недвижимо имущество не отхвърлят евентуални купувачи, които главно купуват с капиталови цели. Такива цели могат да бъдат препродажбата на парцел след ремонт или пък след избран интервал от време, само че главно са отдаване чартърен. Именно поради това пазарът за отдаване на жилища е извънредно значим фактор за установяване на това добра или не толкоз добра концепция е да влагаме парите си в парцел. Второто доста значимо уравнение, в което се намесва размерът на рентата, е банковото кредитиране. Предвид, че всеки четвърти парцел в Пловдив се купува с ипотека, то несъмнено би трябвало да калкулираме тъкмо какъв брой време ще ни отнеме да покрием борча си.

На имотният пазар нормално продажните и наемните цени на парцели се намират в противоположна пропорция. С други думи, когато цените порастват наемите остават статични или се намаляват и назад, когато цените понижават наемите се усилват.

Дори цените на наемите да не поевтиняват през последните няколко години, то те изостават по отношение на продажните стойности по покупко-продажбите. Така, в случай че до преди няколко години излизаше надалеч по-нерентабилно да живееш чартърен, то през днешния ден интервалът, в който ще се изплати една ипотека наподобява доста по-далеч в хоризонтите. При междинна цена на жилище от 80 000 евро в Пловдив и 20-годишен период на ипотечния заем единствено междинната вноска единствено по главницата е 650 лв. месечно. Средната цена на наема е по-ниска на този стадий.

Бърза информация измежду налични към днешна дата предложения за наеми в Пловдив демонстрира, че междинният наем в града е 550 лв. на месец. За толкоз се предлага релативно подготвен за живеене двустаен апартамент към 70 кв.м. По-скъпи разумно са квартирите в централните квартали на града и регионите към университетите. Тристаен в по-предпочитаните квартали се търгува приблизително за 780-800 лева./месец. От друга страна по-малките жилища до 60 кв.м. одобряват наематели за приблизително 400-440 лв.. Към 1000 лв. вървят пък по-големите и първокласно обзаведени жилища.

Цените демонстрират, че наемът сега е сред 15 до 25% по-нисък, в сравнение с ще бъдат вноските по горепосочения образец за ипотечен заем. Причините за това феномени се коренят главно в пазарния принцип на търсене и предложение. Предлагането на парцели за наематели се повишава доста, поради че доста хора купуват жилище точно, с цел да го отдават чартърен.

Наводняването на пазара, подкрепено и от строителите на огромни жилищни комплекси, основава на процедура остатък на парцели, което пък води до задържане на цените на наемите. От друга страна обаче галопиращата инфлация кара хората да търсят място за спестяванията си.

Третият фактор, който дефинира цените, са студентите. Те са и един от сериозните ползватели на рентовия фонд на жилища в Пловдив. Предвид смутните пандемични времена и въвеждането на онлайн форма на образование в доста от вузовете, студентите от ден на ден отбягват да наемат дълготрайно квартири.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР