По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Годината стартира с ръст на средната работна заплата

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на март 2021 година нарастват с 34.4 хиляди, или с 1.5%, по отношение на края на декември 2020 година, като доближават 2.26 милиона. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2020 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 6.0%, „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 5.2%, и „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 4.4%. Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в дейностите „ Добивна индустрия “ - с 6.0%, и „ Административни и спомагателни действия “ - с 2.2%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - надлежно 21.2 и 17.0%, отбелязва " Нова телевизия ".

В края на март 2021 година спрямо края на март 2020 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение понижават с 0.8 хиляди. Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Преработваща индустрия “ - със 7.5 хиляди, „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - с 5.6 хиляди, и „ Административни и спомагателни действия “ - с 5.2 хиляди, а най-голямо нарастване - в „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 8.4 хиляди, и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - със 7.1 хиляди. В процентно изражение понижението е най-значително в икономическите действия „ Добивна индустрия “ - с 8.3%, „ Операции с недвижими парцели “ - със 7.6%, и в „ Административни и спомагателни действия “ - с 4.4%, а най-голямо нарастване е записано в „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - със 7.0%, и в „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 5.6%.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2021 година е 1 454 лева, за февруари - 1 431 лева, и за март - 1 500 лв..

През първото тримесечие на 2021 година междинната месечна работна заплата e 1 462 лева и нараства по отношение на четвъртото тримесечие на 2020 година с 1.7%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване, са „ Добивна индустрия “ - с 10.2%, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 8.0%, и „ Административни и спомагателни действия “ - със 7.7%. Най-значително понижение на заплатите е записано в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 8.9%, „ Операции с недвижими парцели “ - с 8.4%, и в „ Култура, спорт и развлечения “ - с 8.0%.

През първото тримесечие на 2021 година междинната месечна работна заплата нараства с 11.0% по отношение на първото тримесечие на 2020 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 27.1%, „ Държавно ръководство “ - с 18.5%, и „ Добивна индустрия “ - със 17.1%. Намаление на заплатите е записано в две стопански действия: „ Култура, спорт и развлечения “ - с 6.8%, и в „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 2.7%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на 2021 година са:

-„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 3 613 лева;

-„ Финансови и застрахователни действия “ - 2 188 лева;

- „ Добивна индустрия “ - 2 108 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:

- Хотелиерство и ресторантьорство “ - 717 лева;

- „ Други действия “ - 961 лева;

- „ Селско, горско и рибно стопанство “ - 984 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2021 година в публичния бранш нараства със 17.2%, а в частния - с 8.8%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР