По предложение на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС

...
По предложение на управляващото мнозинство в София – коалициите ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

София дава „Топлофикация“ на частна фирма за 35 години

По предложение на ръководещото болшинство в София – обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО-„ Атака “, и с техните гласове, както и на Българска социалистическа партия, Столичният общински съвет взе решение да се разгласи конкурс за външен вложител и управител на " Топлофикация София " за период от 35 години, написа. Дружеството ще остане общинска благосъстоятелност, е записано в отчета. Компанията, от която се чака да вложи пари и да ръководи общинското дружество, ще бъде определена с процедура по Закона за публичните поръчки. Бъдещият вложител ще би трябвало да построи нови когенерационни мощности от общо 480 мегавата, инвестицията в които се прави оценка на към 860 млн. евро. Конкурсът би трябвало да бъде разгласен до 2 месеца след гласуваното решение. Дълговете на „ Топлофикация “ са за над 1 милиарда лева и са главно към „ Българския енергиен холдинг “. За 2022 година е планувано сдружението да загуби нови 134 млн. лева

Против решението гласоподаваха групата на „ Демократична България “ и Борис Бонев от „ Спаси София “. От Демократична България нарекоха решението „ процедура за скрита концесия на „ Топлофикация “. „ Избраният реализатор в публичната поръчка ще би трябвало да построи нещо, което е наречено енергийна мощ. Какво гориво ще употребява тази мощ, каква сила ще създава, какво е количеството на тази сила, къде ще е местоположението? Нито дума. Същото е и за тези съвещания, които компанията ще дава на " Топлофикация ". Тъмна Индия е какъв ще е предметът. Пълен законов парадокс е вложител да се търси по Закон за обществените поръчки. Обект на Оперативна програма е строителство, осъществяване, доставки на артикули. Избира се реализатор на тези действия. По реда на Закон за обществените поръчки не може да се избира вложител. Това е различен тип договорка, с която създавате мотив за спекулации. Търсим човек, или към този момент го знаем кой е той, който да построи една мощ и гладко да я употребява идващите 35 година Явно има скрита информация и се търси място на едни пари – да вземем за пример от „ Автомагистрали “, разяснява Борис Милчев от Демократична България.

„ СОС като принципал упражнява правото си да взема значимите решения за ориста на общинските сдружения като „ Топлофикация “. Дава се мандат на управлението му да приготви по единствения вероятен метод по Закон за обществените поръчки осъществяване на единствените съответни и обосновани рекомендации на интернационалния съветник „ Блек енд Вийч “. За да бъде избавено сдружението, то би трябвало да създава повече електричество. Съотношението сега е 1 към 5. Печелившето съответствие би било 1 към 1. Това изисква големи вложения, които не могат да се обезпечат от сдружението, както и от Столична община. Затова се предлага опцията за смесена социална поръчка, която е уредена легално “, отговори шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

„ Повече от десетилетие се приказва по какъв начин би трябвало да се случи тази когенерационна мощ. Избягвате да отговорите на въпроса каква е повода до този миг това да не се е случило. Несъстоятелен е аргументът, че не е значимо това, че до момента не се е случило, а е значимо, че в този момент ще се случи. Прикривано ли е нещо, източвана ли е „ Топлофикация “? Или не е имало административен потенциал в ръководството на Столична община и на кмета Йорданка Фандъкова? Важно е да се отговори на тези въпроси. Както и да се пробвате да го облечете с думи, явно е, че де факто става въпрос за концесия на „ Топлофикация “. Недопустимо е година преди края на мандата си ГЕРБ да вземе решение за 35 година напред. Решението следва да се вземе от нов СОС и нов кмет, който се употребява с доверие от обществото. Имам подозрение, че след тази социална поръчка един бобовдолски воин още веднъж ще се появи в „ Топлофикация “, добави Борис Бонев.

За първа година на " Топлофикация " ще има по-високи доходи от произвеждане на електрическа енергия - 467.7 млн.лв., в сравнение с топлинна - 414.75 млн.лв. Това ще се дължи на преференциалната цена, по която страната ще изкупува електрическата енергия от софийското парно. Вместо по досегашната цена от 268 лева/мегаватчас, тя ще е по 1213 лева Данните са от бизнес проекта на " Топлофикация " за 2022 година, който също бе признат през днешния ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР