По предложение на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, чиято

...
По предложение на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, чиято
Коментари Харесай

Национална гордост! ЮНЕСКО чества 300-годишнина от рождението на Паисий Хилендарски

По предложение на Националната комисия на България за ЮНЕСКО, чиято активност се координира от Министерството на външните работи, 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски беше включена в Списъка на бележити годишнини на организацията за интервала 2022-2023 година Списъкът беше утвърден от протичащата сега 41-ва сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО, научихме от .

300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски ще бъде празнувана през 2022 година с национални и интернационалните прояви.
 10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем  10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем
През 2021 година ЮНЕСКО се причисли към отбелязването на 100-годишнината от гибелта на патриарха на българската литература Иван Вазов и 650-годишнината от основаването на Търновската книжовна школа.

Отец Паисий е основоположникът на българското Възраждане. Той е канонизиран за светец от Българската православна черква. Роден е през 1722 година в Банско, а през 1745 година става духовник в Хилендарския манастир, където свещеник е неговият брат Лаврентий. През 1762 година написва "История славянобългарска ".
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР