По повод Световния ден на туризма, който ежегодно се чества

...
По повод Световния ден на туризма, който ежегодно се чества
Коментари Харесай

Студентите и преподаватели от Стопанската академия в Свищов отбелязаха Световния ден на туризма

По мотив Световния ден на туризма, който годишно се празнува на 27 септември, студенти от бакалавърска компетентност „ Икономика на туризма “, магистърска стратегия „ Икономка и мениджмънт на туризма “ и преподаватели от катедра „ Икономика и ръководство на туризма ” при Стопанската академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов направиха къса, само че забавна обиколка на част от забележителностите в град Свищов.

Обиколката се трансформира във вълнуващо прекарване с помощта на екскурзовода от Исторически музей – Свищов, Рени Илиева.

Сред посетените обекти бяха: паметникът на дарителите; шедьовърът на Кольо Фичето – църквата „ Света Троица ”;

Първото българско национално читалище „ Еленка и Кирил Д. Аврамови “; Професионалната държавна комерсиална гимназия „ Димитър Хадживасилев “; Самоковлиевата къща с прелестната експозиция „ Градски обичай и просвета “. Студентите – първокурсници за първи път имаха опция да прегледат тези места. По време на туристическата обиколка неподготвено в ролята на екскурзоводи се включиха и студенти от специалността. Беше припомнено, че Световният ден на туризма се празнува от 1980 година и се свързва с приемане на устава на Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации, която се утвърждава като фактор за развиването на туризма.

Тази година мотото на честването бе „ Устойчив туризъм – инструмент за развиване ”. По време на туристическата обиколка, преподаватели и студенти разясниха, че с избора на това мото се дава неповторима опция да се увеличи информираността за приноса на устойчивия туризъм за развиването измежду вземащите решения от обществения и частния бранш, и интернационалната общественост, като в същото време се активизират всички заинтригувани страни да работят дружно, с цел да трансфорат туризма в катализатор за позитивни промени. Както отбелязва Общото заседание на Организация на обединените нации при оповестяването на 2017 година за „ Международна година на устойчивия туризъм за развиване “, туризмът може да способства за трите измерения на устойчивото развиване – стопански, обществени и екологични, и за всяка от 17-те цели на устойчивото развиване.

След извършените разисквания по време на обиколката, участниците се сплотиха към мнението, че макар съществуването на проблеми, свързани с следения напредък в бранша, с уместно ръководство туризмът има капацитет да усъвършенства качеството на живот на хората, може да способства за опазването на околната среда, да отбрани разнообразното културно завещание и да укрепи мира в света.
 dsc_0898-1  dsc_0914-1  dsc_0883-1  dsc_0889-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР