По повод Световния ден на редките болести, 28 февруари, Националният

...
По повод Световния ден на редките болести, 28 февруари, Националният
Коментари Харесай

Стартира кампания „Двадесетият герой“

По мотив Световния ден на редките заболявания, 28 февруари, Националният алианс на хора с редки заболявания и биофармацевтична компания Такеда сплотяват старания в осведомителната акция „ Двадесетият воин “. Тя има за цел да разкрие от близко пред обществото ни какво е да се живее с рядко заболяване, както и да увеличи осведомеността за съществени тематики в региона на редките заболявания.

Редките болести като цяло са хронични и тежки. Лечението не въздейства на генетичната причина, а поправя следствията от нея като разрешава на огромна част от пациентите да учат, работят и да се усещат пълноценни. За страдание, новите лечения доближават до българските пациенти с огромно забавяне. Процесът от появяването на лекуване до неговото използване в България продължава нормално над две години. Затова в акцията ще се акцентира на потребността от възстановяване на диагностиката, нуждата от своевременна актуализация на листата на редките заболявания у нас, за даване на благоприятни условия за обществена и здравна грижа за пациентите, както и усъвършенстване на достъпа до модерно лекуване.

В рамките на „ Двадесетият воин “ е сниман и документален филм „ Към крайбрежията на вярата “ с прочувствени човешки ориси и експертното мнение на потвърдени медици в региона. Премиерата на кино лентата ще бъде по Българска национална телевизия в Световния ден на редките заболявания – 28 февруари. В знак на съпричастност към идеята в същия ден Домът на културата „ Борис Христов “ ще светне в разнообразни цветове, а дружно с него ще бъдат осветени и други емблематични здания в София, Варна, Шумен, Велико Търново, Бургас, Благоевград, Банско, Плевен, Русе, Стара Загора, Монтана. Кампанията ще бъде съпроводена с осведомителни материали и излъчването на клипове по екраните на софийското метро и водещи български лечебни заведения. В медиите ще бъдат публикувани поредица от публикации и изявленията с пациенти и лекари.

Информационната акция „ Двадесетият воин “ е подкрепена от Български лекарски съюз, Институт по редки заболявания, Столична община, Община Пловдив, Българска национална телевизия, Българско национално радио и България Мол.

Повече информация за редките заболявания:

Познати са над 6000 типа разнообразни редки болести. Всеки 20-ти човек в България е евентуално обиден от такова заболяване. Но за напълно дребна част от редките заболявания, единствено 5%, е налично лекуване, а за останалите 95% към момента няма утвърдена лекарствена терапия. 75% от пациентите с редки заболявания по света са деца. Световната статистика сочи, че над 40% от пациентите с рядко заболяване са недиагностицирани. Диагнозата може да се забави с десетилетия, а това доста утежнява положението на пациента. Някои от тези заболявания са толкоз екзотични, че от тях страдат един-двама души в цялата страна. Всички пациенти с тези болести са герои, които водят ежедневна здравна и обществена борба.

По статистика на Световната здравна организация (СЗО) в България хората с редки заболявания са 5% от популацията, което значи, че у нас всеки 1 на 20 души е с рядка болест. Да живееш с рядка диагноза е същинско мъжество и предизвикателство. У нас за обещано рядко заболяване стартира да се приказва едвам когато се появи терапия, която не е налична на пазара. Така 95% от пациентите с редки заболявания действително остават невидими за българското опазване на здравето и обществена система, тъй като диагнозата им не съществува за страната и на никое място не попада. По този метод всеки един пациент с рядка болест се трансформира в воин в борбата за личния си живот.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР