По повод Световния ден на прехраната (16.10.) и Световния ден

...
По повод Световния ден на прехраната (16.10.) и Световния ден
Коментари Харесай

WWF обявява нов изчезващ вид – рибарите

По мотив Световния ден на прехраната (16.10.) и Световния ден за премахване на бедността (17.10.) природозащитната организация WWF предизвестява за сериозния отрицателен резултат, който свръхуловът има върху рибите и хората и започва своята европейска акция  „ Риба и за в бъдеще “ .

С нея  WWF  афишира нов изчезващ тип – риболовците. 

Защо?

За да задоволим глада си за морска храна, през днешния ден ние вадим от океаните повече риба, в сравнение с те могат да обезпечат. Към момента 33 % от рибните ресурси в света са подложени на свръхулов, а 60 % са експлоатирани до краен лимит. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като главен източник на протеини.  „ Свръхуловът в океаните излага на риск световната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и дами, чиито храна и приходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в разрастващите се страни “ , споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Какво се случва с рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма опасност за океаните след климатичните промени. А двете дружно могат доста да понижат продуктивността на риболовната промишленост като оставят без риба Южното полукълбо. Но до момента в който гладът и бедността на планетата не престават да нарастват, рибата ще бъде от извънредно значимо значение като източник на храна с първокачествен протеин за хората от разрастващите се страни.

По тази причина не трябва да разрешаваме тя да бъде унищожена.  „ Във времена на климатични промени, увеличаващо се международно население, както и при повишаване търсенето на риба и морски блага, прекосяването към стабилно произвеждане и консумация е наложително. Само по този метод рибата ще остане скъп източник на храна и приходи и за в бъдеще “ , показва още Веселина Кавръкова.

Какво можем да създадем?

Рибата и морските блага са най-търгуваната стока в световен мащаб. За последните 40 години международните ресурси са намалели съвсем на половина. Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от разрастващите се страни. Това прави ролята на европейските консуматори доста значима.   „ Европа може да бъде главен мотор за смяна в международната индустрия за морска храна. Изборът на устойчива морска храна е от решаващо значение за хората, зависещи от рибата “ , разяснява Веселина Кавръкова.

Затова   WWF приканва потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат отговорно своята водеща роля в обезпечаването на резистентен лов на риба в световен мащаб .

Все още не е прекомерно късно

Дневният ни избор на храна оказва голямо влияние върху хората и морските запаси. Не е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да се избират морски артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР