По повод сто години от рождението на художника и аниматор

...
По повод сто години от рождението на художника и аниматор
Коментари Харесай

БНТ ще излъчи филм за автора на първата българска професионална анимация

По мотив 100 години от рождението на художника и аниматор Тодор Динов - основателят на първия професионален български анимационен филм " Юнак Марко " от 1954 година, Българска национална телевизия 1 ще показа биографичен филм за него през днешния ден от 15.00 ч. Негови създатели автори са Елена Сотирова и Иван Атанасов. По-рано денем феновете на малкия екран ще могат да видят и заглавието му " Ламята " от 13.30 ч. по сюжет на Николай Хайтов, оповестяват от Българска национална телевизия.

Рисува от дете, а по-късно приключва театрална украса в Националната художествена академия в София. Динов е карикатурист, илюстратор, живописец и плакатист, както и създател, режисьор и сценарист на повече от 40 анимационни продукции и няколко игрални кино лентата, от които " Иконостасът ", " Парижки дъжд " и " Барутен буквар ".

Динов основава специалността " Анимация " в НАТФИЗ. Той е основател на познатата по целия свят българска анимационна школа. Сред неговите възпитаници са аниматори и режисьори като Доньо Донев, Иван Андонов, Стоян Дуков.

През 1965 година основава анимацията " Маргаритката ", която се трансформира в едина от най-успешните му продукции и е призната доста добре в градовете Лайпциг, Буенос Айрес, Анкара, Виена, Чикаго и Кан. Две години по-късно " Маргаритката " е разгласен за най-хубав детски филм.

Други известни негови анимации от 50-е и 60-е години са " Прометей ", " Ревност ", " Гръмоотводът " и " Приказка за боровото стръкче ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР